Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szparag - królewskie warzywo za niską cenę!

Redakcja
Maj to czas szparagowych żniw. Warzywa królują już w ...
Maj to czas szparagowych żniw. Warzywa królują już w ... Zbyszek Snusz
Maj to czas szparagowych żniw. Warzywa królują już w restauracjach. A warto je jeść, bo są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Wielkopolska słynęła z produkcji szparagów już przed I wojną światową. Były one stąd eksportowane głównie do Berlina. Podobnie jest dzisiaj. Największym odbiorcą tego warzywa są nadal Niemcy - szacuje się, że w Polsce pozostaje 30-40 procent zbiorów.

- W tym roku sezon zaczął się później niż zwykle - przyznaje prof. Mikołaj Knaflewski z Uniwersytetu Przyrodniczego, który od 45 lat prowadzi badania, które przyczyniają się do rozwoju produkcji szparagów. - Wszystko przez spóźnione mrozy, nawet poniżej minus 20 stopni C, i brak śniegu.

Ujemne temperatury wpłynęły też na jakość szparagów, które często były puste w środku (tzw. rury) i mocno staśmione. - Zdarzało się, że do sprzedaży nie nadawało się nawet 100 procent zbiorów, takich szparagów nie akceptuje bowiem rynek niemiecki - mówi profesor Mikołaj Knaflewski.

Pustych szparagów najwięcej było pod koniec kwietnia. Dziś jest ich już mniej, ale profesor zwraca uwagę, że takie szparagi wcale nie są mniej smaczne i śmiało można się nimi delektować, zwłaszcza, że są bardzo tanie.

- Często się mówi, że jest to królewskie warzywo, jedno z najbardziej wartościowych, które można nabyć za plebejską cenę - wyjaśnia profesor.

Pęczek szparagów na rynku można kupić już za 3 złote, a na niektórych stoiskach cena kilograma tego warzywa to tylko 4 złote. Świeże szparagi łatwo poznać - przy pocieraniu jeden o drugi muszą wydawać dźwięk.

Bardzo dobrze smakują polane tylko masełkiem z tartą bułką.
- Szparagi wystarczy obrać, włożyć w pionie do osolonej wody - wystarczy 15 gramów soli na litr wody, wtedy są najlepsze - zdradza sekret smaku profesor.

Ale warto ich spróbować też w innych postaciach. Na szparagi już od kilkudziesięciu lat zaprasza hotel Rzymski i jak co roku jest tu w czym wybierać. Ze szparagów można przygotować zarówno sałatki i przekąski zimne, jak i zupy czy dania gorące.

Sezon szparagowy trwa do 24 czerwca i do tego czasu w restauracji hotelu Rzymskiego można spróbować m.in. sałatki szparagowej z oliwkami, czosnkiem i bazylią, rolady z polędwiczki wieprzowej ze szparagami, koktajklu ze szparagów z wędzonym pstrągiem, zupy z pieczonych pomidorów z zielonymi szparagami, szparagowej sakiewki z kurkami w śmietanie, kotlecików z kurczaka ze szparagami i ziołami czy soli ze szparagami gotowanej w winie z parmezanem.

Jeżeli ktoś jeszcze nie przekonał się do szparagów, to warto wspomnieć, że przez niektórych warzywa te uważane są za afrodyzjaki. Poza tym zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych, takich jak np. wapń, fosfor, magnez czy żelazo. Samo zdrowie! Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto