Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tak kakao wpływa na zdrowie. Wsyp łyżeczkę do kawy i zobacz co się stanie!

redmf
Kakao to ciemnobrązowy proszek, który powstaje z nasion kakaowca. Znane i spożywane jest od lat. Raczyli się nim już Aztecy i Majowie. Popularnością w Europie cieszy się od ponad 200 lat. Kakao jest składnikiem czekolad, ale też znakomicie smakuje w postaci napoju. Ma wiele składników, które są drogocenne dla naszego organizmu. Jakich?

>>>>>>>CZYTAJ DALEJ
Kakao to ciemnobrązowy proszek, który powstaje z nasion kakaowca. Znane i spożywane jest od lat. Raczyli się nim już Aztecy i Majowie. Popularnością w Europie cieszy się od ponad 200 lat. Kakao jest składnikiem czekolad, ale też znakomicie smakuje w postaci napoju. Ma wiele składników, które są drogocenne dla naszego organizmu. Jakich? >>>>>>>CZYTAJ DALEJ
Kakao to ciemnobrązowy proszek, który powstaje z nasion kakaowca. Znane i spożywane jest od lat. Raczyli się nim już Aztecy i Majowie. Popularnością w Europie cieszy się od ponad 200 lat. Kakao jest składnikiem czekolad, ale też znakomicie smakuje w postaci napoju. Ma wiele składników, które są drogocenne dla naszego organizmu. Jakich?

Skąd pochodzi kakao?

Kakaowiec (po łacinie Theobroma cacao, pierwszy wyraz tej nazwy oznacza „pokarm bogów”) to drzewo pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej. Dorasta do 5-20 m. Białe lub różowe kwiaty kakaowca wyrastają wprost z pnia lub najgrubszych gałęzi. Owoce wyglądają jak pokryte twardą skórką „strąki”, choć biologicznie to jagody. Kakao uzyskuje się ze sfermentowanych, wysuszonych, palonych i zmielonych nasion kakaowca.

Rdzenni mieszkańcy Ameryki kakaowce zaczęli uprawiać już wiele wieków przed naszą erą. Jak piszą znani botanicy i sadownicy Janina i Szczepan Pieniążkowie w książce „Owoce krain dalekich”, Indianie zmielone kakao jadali z mąką kukurydzianą i papryką. Hiszpańscy konkwistadorzy, którym smak takiej potrawy nie odpowiadał, wymyślili słodzenie kakao.

W Europie ten pożywny przysmak początkowo trafił głównie na królewskie dwory. Prawdziwa kariera kakao rozpoczęła się w XIX wieku od wynalazku holenderskiego kupca i chemika. Van Houten wymyślił sposób na odciągnięcie tłuszczu (masła kakaowego) z ziaren kakaowca. Napój z odtłuszczonego kakao przyjął się powszechnie.

Polecamy

Kakao. Źródło witamin i składników odżywczych

Nasiona kakaowca składają się z około:

  • 52% tłuszczu
  • 20% białka
  • 10% skrobi
  • 6% wody
  • 2% celulozy
  • 4% barwnika
  • 1,5% cukru
  • 2% minerałów
  • 1,5% teobrominy.

Po przeróbce na znane nam kakao znacząco zmniejsza się zawartość tłuszczu. Pozostaje wiele cennych składników odżywczych. Kakao jest bogatym źródłem:

  • magnezu,
  • chromu,
  • żelaza,
  • manganu,
  • potasu,
  • wapnia,
  • cynku,
  • witamin, w tym tych szczególnie ważnych dla układu nerwowego, z grupy B.

Polecamy

Właściwości kakao

Zawarte w kakao przeciwutleniacze mają właściwości antyrakowe. Przy czym surowe, niepalone i nieprażone ziarna kakaowca mają kilkunastokrotnie więcej przeciwutleniaczy niż czarne jagody i trzydziestokrotnie więcej niż zielona herbata. Teobromina to pobudzający (słabiej od kofeiny, której pewne ilości też znajdziemy w kakao) alkaloid.

Kakao zapobiega udarowi mózgu, nadciśnieniu, cukrzycy, wspomaga produkcję krwi, a zawarte w ziarnach polifenole biorą udział w procesie polepszania elastyczności tętnic, mają właściwości przeciwmiażdżycowe, chronią przed tworzeniem zakrzepów krwi, niszczą wolne rodniki.

Kakao z kawą. Jak to działa?

Okazuje się, że kakao znakomicie współgra z kawą. Badanie opublikowane na łamach "Molecular Nutrition & Food Research" ujawnia, że zarówno kawa, jak i kakao z uwagi na bogactwo polifenoli chronią przed spadkiem funkcji poznawczych wraz z wiekiem. Inne z badań dowodzi, że nie ma lepszego napoju nad kawę z dodatkiem kakao. Naukowcy z Clarkson University i University of Georgia przeprowadzili eksperyment.
Uczestników podzielili na cztery grupy:

  • pijących wyłącznie kakao,
  • pijących kakao z dodatkiem kofeiny,
  • placebo, czyli osób pijących napój z dodatkami smakowymi, ale bez kakao czy kofeiny,
  • pijących napój z dodatkiem kofeiny, ale bez kakao.

Seria kilkudziesięciominutowych testów miała na celu ocenić nastrój, motywację oraz uwagę u uczestników badania przed i po spożyciu napoju oraz po upływie 48 godzin.
Okazało się, że u osób, które piły kawę z dodatkiem kakao odnotowano niższy poziom niepokoju i stresu, a także większą dokładność i mniejszą ilość pomyłek wynikających z niedopatrzenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tak kakao wpływa na zdrowie. Wsyp łyżeczkę do kawy i zobacz co się stanie! - Toruń Nasze Miasto

Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto