Takie są skutki jedzenia selera. To dzieje się z organizmem, gdy spożywamy seler

Redakcja Polska Press
Redakcja Polska Press
Seler ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Zawiera witaminy i pierwiastki, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Plusy jedzenia selera znajdziecie na kolejnych zdjęciach
Seler ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Zawiera witaminy i pierwiastki, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Plusy jedzenia selera znajdziecie na kolejnych zdjęciach Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Seler ma niezwykle dużo korzystnych właściwości, prozdrowotnych, dlatego też zyskuje sympatyków, którzy znajdują zastosowanie tego smacznego warzywa. Możliwości jest masa. Zobaczcie sami.

Wideo. Rodzinny kapitał opiekuńczy

Seler ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych.

Oto dlaczego warto jeść seler

Korzeń selera jest źródłem ryboflawiny, wapnia, witaminy B6, magnezu, fosforu i źródłem potasu, witamin A i C i K, a także błonnika pokarmowego.

Zobaczcie w galerii, kto powinien włączyć seler do swojej diety i dlaczego

Seler można spożywać na surowo, gotowany, duszony i pieczony.

Jak wykorzystać seler?

Możemy z selera zrobić surówki, sałatki i koktajle. Polecamy także selerowe frytki, zupę i puree, którym można zastąpić ziemniaki. Trzeba jednak pamiętać, że gotowanie obniża wartości odżywcze selera.

Jak przechowywać seler?

Seler najlepiej przechowywać nieumyty, nieobrany w plastikowej torebce, w lodówce, w szufladzie na warzywa. Wówczas zachowuje świeżość przez około 3 tygodnie. Gotowany seler pozostaje świeży w lodówce przez około 3 dni. Warzywo możemy także zamrozić. Najpierw myjemy, obieramy i kroimy, a następnie blanszujemy we wrzącej wodzie przez 4 minuty, po tym czasie zanurzamy seler w lodowatej wodzie, odcedzamy, pakujemy do torebek do zamrażania.

Trwa głosowanie...

Czy wciąż przestrzegasz reżimu sanitarnego?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka emolientowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka humektantowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka proteinowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka truskawkowa 200ml

Poprzednia najniższa cena: 22,99 zł22,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka bez spłukiwania 150ml

Poprzednia najniższa cena: 22,99 zł22,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka ochładzająca kolor włosów 200ml

Poprzednia najniższa cena: 22,99 zł22,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Takie są skutki jedzenia selera. To dzieje się z organizmem, gdy spożywamy seler - Golub-Dobrzyń Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie