Od poniedziałku tereny Międzynarodowych Targów Poznańskich po raz kolejny opanowali przedstawiciele gastronomii, producenci żywności i napojów, a także maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego oraz do pakowania żywności. Rozpoczęła się bowiem kolejna edycja targów Polagra Food, Polagra Tech, Gastro Trendy oraz Pakfood.
Targi te są spotkaniem adresowanym do przedstawicieli branży - to właśnie tutaj zawiera się kontrakty, dyskutuje o cenach i warunkach dostaw oraz poznaje nowe towary.
Nie brakuje jednak wydarzeń towarzyszących, przeznaczonych głównie dla właścicieli restauracji, barów, pubów a także kucharzy, basistów i barmanów.
Na targowych stoiskach |
Coś dla szefów kuchni
Najlepsi polscy kucharze we wtorek i w środę będą walczyć o zwycięstwo w Kulinarnym Pucharze Polski uznawanym za najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w naszym kraju. We wtorkowym półfinale kucharskie drużyny (złożone z szefa i pomocnika) przygotują ciepłą przekąskę z fileta z sandacza ze skórą i świeżych borowików. Natomiast danie finałowe to potrawa z policzków cielęcych z mięsa dojrzewającego i świeżych raków. W jury zasiądą międzynawowe autorytety kulinarne m.in. Loïc Malfait z Wielkiej Brytanii, Jean Castadot i Luc Van den Bergh z Belgii oraz Luis Alves z Portugalii, Ronald Szyslo z Niemiec i Bruno Wahrbichler z Austrii. Przewodniczącym składu sędziowskiego, zgodnie z regulaminem, zawsze jest Polak. W tym roku rolę tę pełni Jerzy Pasikowski z Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
W poniedziałek kucharze zmagali się w konkursie Primerba Cup |
W jaki rodzaj kanapek najlepiej wyposażyć bar kanapkowy? Odpowiedzi na to pytanie szukają uczestnicy Warsztatów Kanapkowych – Między bułkami. Poznaj sekrety słynnych Canappek. Podczas czterech dni targów zaplanowano siedem warsztatów tematycznych prezentujących między innymi kuchnię sezonową (kanapki charakterystyczne dla pory roku), kuchnię zgodną z grupą krwi lub wykonywanym zawodem (kanapki dla sportowców, studentów, pracowników fizycznych lub biurowych). Ponadto uczestnicy warsztatów dowiedzą się jak przygotować zdrowe kanapki dla „sercowców”, kobiet w ciąży, osób z podwyższonym cholesterolem czy osteoporozą.
Kawa coraz ważniejsza
Olimpiada Kawy to jedyne w naszym kraju Mistrzostwa Polski Sieci Kawowych. Konkursowym zmaganiom towarzyszy Akademia Kawy, w ramach której odbędą się liczne kawowe pokazy i prezentacje, w tym Warsztaty Parzenia Kawy dla cukierni i piekarni, które dają klientowi możliwość konsumpcji na miejscu. W ramach warsztatów najlepsi bariści szkolą z zakresu obsługi profesjonalnych kawomatów, przekazując przy tym wiedzę na temat zasad przygotowywania kawy.
Branża kawowa jest na Gastro Trendach bardzo silna |
W środę, 14 września, odbędą się także Mistrzostwa Polski Cup Tasters, które wyłonią najlepszego testera kawy w Polsce.
Mistrzowie nalewania piwa
A już we wtorek czeka na nas finał polskiej edycji międzynarodowego konkursu International Master Bartender. Jakie są sposoby nalewania piwa? Z jakich składników składa się złocisty trunek? Jak należy go podawać? To tylko niektóre pytania, na które odpowiedzieć muszą najlepsi barmani. Do rywalizacji o tytuł Master Bartender zaprasza ich marka Pilsner Urquell. Ikona czeskiego piwa już od 6 lat organizuje konkurs, który nieustannie podnosi standardy i wymagania dotyczące jakości serwowania złotego trunku. W jury konkursu, obok piwozawców, zasiądzie Robert Makłowicz, który w kwestii smaku nie ma sobie równych.
Przed wejściem do jednego pawilonu sprawdzane są... dowody osobiste. Tu wystawiają się producenci i dystrybutorzy alkoholi. |
Zobacz naszą fotorelację z tego, co działo się na targach Polagra Food, Polagra Tech, Gastro Trendy i Pakfood w poniedziałek.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?