Off Beer Festival. Przed nami druga edycja [program]
W piątek, 28 marca w Łodzi rozpoczynają się dwudniowe targi z piwem w roli głównej. w Hali Expo znajdującej się przy ul. Stefanowskiego 30, spróbujemy 180 rodzajów piw pochodzących z Polski, Litwy, Niemiec, Belgii i Czech.
- Wydarzenie to daje możliwość poznania stylów piwnych oraz zdobycia dodatkowej wiedzy o tradycjach piwnych.
Odwiedzający targi dowiedzą się, w jaki sposób warzy się piwo, jakie są różnice między piwami podawanymi z nalewaka a serwowanymi z butelki, jak w domowych warunkach samemu przygotować napój - informują organizatorzy targów.
Targi odbywają się w Łodzi, w Hali Expo przy ul. Stefanowskiego 30 w dniach 28-29 marca w godz. 11.00 – 21.00. Organizatorem jest firma Interservis Sp. z o.o. Bilet wstępu kosztuje 20 zł, do wejściówki każdy ostanie kufelek do degustacji piwa. Wstęp na targi bez osoby dorosłej tyllko dla osób powyżej 18 roku życia.
Targi Piw Regionalnych Piwowary program
Piątek, 28 marca 2014 r.
Scena prezentacji:
12:00-13:00 Kamil gotuje:
Torcik piwny robiony na bazie Ciechana Miodowego z bitą śmietaną
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
13:00-13:30 Domowe warzenie piwa
- Jak rozpocząć przygodę z domowym warzeniem?
- Jaki sprzęt na początek warzenia?
Prowadzi: Piotr Misiewicz, Łódzki Oddział Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów
Domowych
13:30-14:00 Piwo na współczesnym rynku konsumpcyjnym
- Podział piw ze względu na rodzaj fermentacji
- Chmiel – składnik czy przyprawa do piwa?
Prowadzi: Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego
14:00-15:00 Kamil gotuje:
Potrawka z łopatki wieprzowej na Książęcym Czerwonym Lagerze podawana z kaszą
gryczaną
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
15:00-15:30 Czego pragną kobiety?
- Jakie piwa kobiety lubią najbardziej?
- Czego próbować, by się do piwa przekonać?
Prowadzi: Paweł Dziedzic
15:30-16:00 Pienistość – pożądana cecha jakościowa w piwie?
- Właściwości piany w piwie
- Jak budować pianę w procesie produkcyjnym?
Prowadzi: dr inż. Edyta Kordialik Bogacka, wykładowca Wydziału Biotechnologii i
Nauk o Żywności
16:00-17:00 Kamil gotuje:
Świeże mule z pietruszką, czosnkiem i Koźlakiem z Browaru Amber
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
17:00-18:30 Savoir-vivre za barem
- Jakie piwo w jakim naczyniu i od czego to zależy?
- Jak urzec klienta opisem piwa?
Prowadzi: Maciej Chołdrych, Piwoznawcy
18:30-19:00 Piwna turystyka
- Zakątki piwne Polski – gdzie dotkniesz historii rodzimego piwowarstwa?
- Mapa browarów otwartych dla turystów
Prowadzi: Michał „Docent” Maranda, www.polskieminibrowary.pl
19:00-20:00 Kamil gotuje:
Pierś z kurczaka w sosie mango na piwie pszenicznym Svyturys Baltas
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
20:00 Biesiada przy muzyce
Sala konferencyjna:
12:00-13:30 Piwny marketing
- Wpływ trendów konsumenckich na rynek piwa w Polsce
Prowadzi: Arkadiusz Wódkowski, Sebastian Nowacki, ABM Agencja Badań
Marketingowych
- Niskobudżetowe formy konkurowania na rynku piwa
Prowadzi: Lech C. Król, Adwertajzing.pl
14:00-15:00 Spotkanie z przedstawicielami Izby Celnej
Sobota, 29 marca
Scena prezentacji:
12:00-12:30 Piwna turystyka
- zakątki piwne Polski – gdzie dotkniesz historii rodzimego piwowarstwa?
- Mapa browarów otwartych dla turystów
Prowadzi: Michał „Docent” Maranda, www.polskieminibrowary.pl
12:30-13:30 Kamil gotuje:
Zupa cebulowa na bazie PLONu z Browaru Kormoran z serem cheddar i grzankami
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
13:30-14:00 Kufel piwa na zdrowie
- Piwo a impotencja i libido – Panowie i Panie miejcie się na baczności!
- Piwo a nerki
Prowadzi: Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego
14:30-15:30 Kamil gotuje:
Śledź bałtycki duszony w piwnej marynacie z Corneliusa Cytrynowego
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
15:30-16:30 Obalamy piwne mity
- Ile szyszek, a ile skunksów mieści się w zielonej butelce?
- Gruby piwosz to prawdziwy piwosz? Ile kalorii mieści się w piwie?
Prowadzi: Piotr Misiewicz, Łódzki Oddział Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów
Domowych
16:30-17:30 Kamil gotuje:
Karkówka marynowana w piwie Raciborskim i ziołach
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
17:30-18:00 Kilka słów o prawie w piwie
- Rola etykiety w informowaniu o produkcie
- Jak dokonać reklamacji zepsutego piwa?
Prowadzi: Mec. Bogumił Sieczkowski
18:30-19:30 Kamil gotuje:
Wędzony pstrąg podawany z sosem piwno-chrzanowym
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
19:30 Biesiada przy muzyce
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?