Poraz pierwszy w Rawiczu zorganizowano Ogólnopolskie Targi Wędliniarskie. To kolejny dowód na silę miejscowego zagłębia mięsnego.
Trzydniowa impreza, która zakończyła się wczoraj odbyła się na specjalnie zamkniętym z tego powodu rawickim Rynku. W targach udział wzięły 32 firmy, głównie z Wielkopolski. – Wiele firm deklarowało, że chce wcześniej przyjrzeć się organizacji imprezy. Już po pierwszym dniu dzwonili z chęcią uczestnictwa – twierdzi Piotr Mosiek, współorganizator targów. W drugim dniu imprezy przeprowadzono kilka branżowych konkursów. Najważniejszym było wyłonienie Wędliniarza Roku. W czterech z pięciu kategorii laureatem został Zakład Przetwórstwa Mięsnego ,,Majerowicz’’. Najlepszym rawickim produktem o- kazała się szynka staropolska wyprodukowana w tym zakładzie. W drugim dniu targów imprezie towarzyszyła cicha demonstracja Ruchu Ekologicznego ,,Zielona Alternatywa’’ z Poznania. Młodzież domagała się dobrego traktowania zwierząt i rezygnacji z jedzenia mięsa.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?