Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Te oleje są najzdrowsze. Warto je wybierać do smażenia, sałatek i innych potraw

Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Najzdrowsze oleje jadalne to te, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i są bogatym źródłem nazywanej witaminą młodości witaminy E. Przygotowaliśmy dla Was listę tych najzdrowszych olejów. 

Zobaczcie które wybrać do smażenia a które warto jeść na surowo na kolejnych zdjęciach >>>
Najzdrowsze oleje jadalne to te, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i są bogatym źródłem nazywanej witaminą młodości witaminy E. Przygotowaliśmy dla Was listę tych najzdrowszych olejów. Zobaczcie które wybrać do smażenia a które warto jeść na surowo na kolejnych zdjęciach >>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Warto sięgać po zdrowe produkty spożywcze. Olej to jeden z częściej wykorzystywanych dodatków do potraw, dlatego warto wiedzieć, jaki olej najlepiej wybierać. Przede wszystkim warto wiedzieć, że inny olej będzie wskazany do smażenia, a inny do spożywania "na surowo". Przygotowaliśmy dla Was ściągę dotyczącą najzdrowszych olejów.

Bez oleju ciężko się obyć współcześnie w kuchni. Warto jednak pamiętać, żeby dobrze wybrać olej do potraw. Do jedzenia na surowo oleje tłoczone na zimno, do smażenia te które mają wyższą temperaturę dymienia. Oczywiście niektóre oleje będą nadawać się zarówno do smażenia jak i do sałatek. Najcenniejsze są oleje tłoczone na zimno – otrzymywane za pomocą mechanicznego wyciskania roślin oleistych.

Taki olej wybrać do smażenia, a taki do spożywania na zimno

Wybierając olej do smażenia musimy zwrócić uwagę na to, że powinien on mieć wysoką temperaturę dymienia. Do smażenia szczególnie poleca się również tłuszcze rafinowane. Rafinacja to proces oczyszczeniu oleju z niekorzystnych pod względem zdrowotnym i jakościowym substancji.

Czytaj również na pomorska.pl: Czym można zastąpić olej do smażenia? Nasze babcie korzystały ze smalcu, ale są też inne sprawdzone sposoby

Takie są zalety olejów: dostarczają nie tylko niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, ale również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Dobrze dobrane oleje pomagają nam chronić nasz organizm przed rozmaitymi chorobami i z tego względu warto je spożywać.

Warto zwrócić uwagę szczególnie jakie oleje wybieramy do smażenia, żeby pod wpływem wysokich temperatur nie wytwarzały związków rakotwórczych.

Te oleje są najzdrowsze - lista

Te oleje warto wybierać do smażenia, sałatek i innych potraw. Zobaczcie w galerii poniżej jakie oleje są najzdrowsze i jak je wybrać:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Te oleje są najzdrowsze. Warto je wybierać do smażenia, sałatek i innych potraw - Gazeta Pomorska

Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto