6 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Glutaminian sodu (glutaminian monosodowy, oznaczany symbolem...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1a/0c/61c9d64575c6c_o_large.jpg)
fot. Hans/pixabay
Te produkty mogą być przyczyną migreny. To nie tylko wino! Większość z nich jesz na co dzień. Lista potraw, które mogą wywołać ból głowy
Uwaga na ten dodatek!
Glutaminian sodu (glutaminian monosodowy, oznaczany symbolem symbol E621) – wzmacniacz smaku i zapachu potraw – to bardzo częsty dodatek do gotowych dań. Wyeliminowanie go z diety może przynieść wiele korzyści osobom cierpiącym z powodu migren.
Glutaminian sodu powoduje skurcz naczyń krwionośnych, przez co może zwiększać przepływ krwi do mózgu i wywoływać migreny. Znajdziemy go m.in. w zupach w proszku i w puszkach, gotowych sosach, chipsach i innych przekąskach typu fast food.