Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Te przysmaki były hitem PRLu. Pamiętasz? Bez nich nie było świąt i urodzin.

a.w.
Receptura, która jest oparta na rybim mięsie, ryżu, cebuli, koncentracie pomidorowym, oleju roślinnym, z dodatkiem przypraw, została opracowany w połowie lat 60. XX w. w… Szczecinie. Paprykarz szczeciński miał być sprytnym sposobem na wykorzystanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej a okazał się przysmakiem ze szczecińskiego wybrzeża, który jest pamiętany do dziś.
Receptura, która jest oparta na rybim mięsie, ryżu, cebuli, koncentracie pomidorowym, oleju roślinnym, z dodatkiem przypraw, została opracowany w połowie lat 60. XX w. w… Szczecinie. Paprykarz szczeciński miał być sprytnym sposobem na wykorzystanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej a okazał się przysmakiem ze szczecińskiego wybrzeża, który jest pamiętany do dziś. Kpalion / Wikimedia Commons
Ten materiał sprawi, że niektórym na pewno pocieknie ślinka. Widok tych dań obudzi wyobraźnię i sprawi, że wspomnienia staną się żywsze. Co się jadło, kiedy na półkach sklepowych były tylko ocet i musztarda? Niezapomniane smaki z przeszłości powracają jak bumerang. Szybkie przekąski z PRL dostępne są w klimatycznych pubach a dania główne są specjalnością miejsc, które swoją markę opierają na historii i lokalności. Kto do szkoły zabierał kanapki z paprykarzem szczecińskim a na obiad przygotowywał sałatkę jarzynową, może się zgubić w tej galerii, która jest przeglądem dawnych kulinarnych trendów. Zapraszamy do stołu! Kliknij w "zobacz galerię".
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto