Sałatka Grzybowa polana
PRZEPIS
Składniki:
1 duży słoik pieczarek marynowanych
2 średnie marchewki
3 ziemniaki
300g piersi z kurczaka
3 jajka
3 ogórki marynowane
100g sera żółtego
majonez
śmietana
szczypiorek
koperek
sól, pieprz, przyprawa do drobiu
Przygotowanie
1. Marchewkę, ziemniaki, jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć. Marchewkę, jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki , ser żółty, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić.
Sałatka "Grzybowa polana"2. Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:
1 warstwa pieczarki główkami do dołu,
2 warstwa koperek i szczypiorek,
3warstwa marchewka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
4 warstwa ziemniaki, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
5 warstwa mięso ,docisnąć, posmarować cienko majonezem,
6 warstwa ogórki, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
7 warstwa jajka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
8 warstwa ser żółty, docisnąć, posmarować cienko majonezem.
Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i smacznego.