Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Teatr Szkoła Kulinarna przedstawia: Gastronomia na Obcasach

Redakcja
Hanna Szymanderska i Kurt Scheller to tylko jedni z wykładowców ...
Hanna Szymanderska i Kurt Scheller to tylko jedni z wykładowców ... archiwum / Radek Rakowski
Hanna Szymanderska i Kurt Scheller to tylko jedni z wykładowców niezwykłej szkoły gotowania, którą przez cztery prowadzić będą w ramach targów Gastro Trendy najlepsi polscy i zagraniczni specjaliści od win oraz szefowie kuchni.

Warsztaty kulinarne skierowane są zarówno do kobiet związanych z branżą gastronomiczną, jak i takich które kochają gotować i myślą o profesjonalnej karierze w tej branży.


Gastronomia na Obcasach – Teatr Szkoła Kulinarna

12-15 września 2011
Targi Gastro Trendy
Międzynarodowe Targi Poznańskie, pawilon 6A


- Ale nie dyskryminujemy panów i ich także zapraszamy – zapewniają organizatorki przedsięwzięcia. - Na 120 m kw. Specjalnie zaaranżowanej kulinarnej szkoły przez 4 dni targowe, co godzinę odbywać się będą warsztaty, pokazy, prelekcje i spotkania z autorami książek kulinarnych.

Wystąpią osobowości polskiej gastronomii, które swoim zawodowym dorobkiem stanowić będą inspirację dla własnej kariery. Będzie można gotować m.in. z Kurtem Schellerem, poznać najnowsze trendy w gastronomii, posłuchać inspirujących prelekcji czy zdobyć autograf kulinarnych mistrzów.

Każdy dzień targowy poświęcony będzie innemu zagadnieniu:
Dzień 1.

Narodowość i tradycja

– tego dnia warsztaty poprowadzą Panie – szefowe kuchni, których pasją jest odkrywanie smaków naszego kulinarnego dziedzictwa.
Dzień 2.

Świadoma swojej kobiecości

- poświęcony niezwykłym kobietom, które osiągnęły sukces w branży gastronomicznej w kraju i na świecie.
Dzień 3.

Edukacja i podróże kulinarne

– zaprezentowane zostaną formy zdobywania wiedzy i doskonalenia umiejętności poprzez korzystanie z ofert szkół kulinarnych, uczestnictwo w podróżach kulinarnych oraz w międzynarodowych konkursach kulinarnych.
Dzień 4.

Samorealizacja i pasja

– w zgodzie z postępem i innowacyjnością, która nie omija branży gastronomicznej przedstawiona zostanie kuchnia na miarę XXI wieku. Najnowocześniejszy sprzęt, jak również najnowsze kulinarne technologie – oto bohaterowie ostatniego dnia pokazów.

Zainteresowani pokazami szczegółowe informacje uzyskają na stronie www.gastrotrendy.pl oraz na facebookowych profilach: Gastronomia na Obcasach i Kobiety Polskiej Gastronomii.

Gastronomia na Obcasach - Teatr Szkoła Kulinarna

**

poniedziałek, 12 września – Narodowość i tradycja**

10.00 – 10.40 Pierogi – dobre bo polskie, trener: Joanna Jakubiuk
Kuchenne medytacje przy zagniataniu i lepieniu - czyli pierogi w polskiej tradycji.
10.40 – 10.55 Wina polskie, trener: Monika Bielka-Vescovi
11.30 – 12.10 Kuchnia polska. Potrawy regionalne; trener: Joanna Jakubiuk, Hanna Szymanderska – gość specjalny
O wpływie regionów na całokształt polskiej kuchni opowie autorka książek kulinarnych Hanna Szymanderska, a towarzyszyć jej będzie kulinarna pasjonatka z Mazur - Joanna Jakubiuk. Możliwość zakupienia książki z autografem autorki.
12.10 – 12.25 Wina polskie, trener: Monika Bielka-Vescovi
13.00 – 13.40 Kuchnia zachodniopomorska na przestrzeni wieku; trener: Grażyna Zaremba-Szuba
Kulinarne podróże z historią po regionie Pomorza Zachodniego - o jego zwyczajach, specjałach i gościnności.
13.40 – 13.55 Wina polskie; trener: Monika Bielka-Vescovi
14.30 – 15.10 Polska ryba – smaczna i zdrowa; trener: Arleta Żynel
Walory zdrowotne i sposoby przyrządzania śledzi i ryb słodkowodnych.
15.10 – 15.25 Wina polskie; trener: Monika Bielka-Vescovi
16.00 – 16.40 Na wielkopolskim stole; trener: Ewa Rataszewska-Kukla
Gzik, pyzy na parze, modra kapusta, czernina - sekrety wielkopolskich specjałów w interpretacji poznańskiej restauratorki.
16.40 – 16.55 Wina polskie; trener: Monika Bielka-Vescovi
**

wtorek, 13 września – Świadoma swojej kobiecości**

10.00 – 10.40 Elegancja Francja, czyli pasztetowy zawrót głowy; trener: Arleta Żynel
Sztuka przyrządzania pasztetów z dodatkiem zimnych sosów podkreślających ich walory smakowe.
10.40 – 10.55 Wina produkowane przez kobiety; trener: Monika Bielka-Vescovi
Obalenie stereotypów i ukazanie wina w prostym i jasnym świetle nie pustych kalorii, ale przede wszystkim aromatu, smaku i historii, które składają się na niezapomniane doznania.
11.30 – 12.10 Gotuj z Julią Child; trener: Arleta Żynel
O spełnieniu zawodowym po 40. w tle specjałów kuchni francuskiej - pokaz poświęcony sylwetce amerykańskiej gwiazdy kulinarnej Julii Child.
12.10 – 12.25 Wina produkowane przez kobiety; trener: Monika Bielka-Vescovi
13.00 – 13.40 Kiełki w optymalnej diecie; trener: Liesbeth Boekestein gość specjalny z Holandii, Paweł Kibart
Kiełki w potrawach to źródło witamin, smaku i zapachu wzbogacające zdrową dietę kobiet.
13.40 – 13.55 Wina produkowane przez kobiety; trener: Monika Bielka-Vescovi
14.30 – 15.10 Kwitnący talerz; trener: Małgorzata Kalemba-Drożdż
Kwiatowe inspiracje w potrawach i deserach.
15.10 – 15.25 Wina produkowane przez kobiety; trener: Monika Bielka-Vescovi
16.00 – 16.40 Smaki Macedonii; trener: Ruska Ajtova – gość specjalny z Macedonii
Specjały kuchni macedońskiej będącej kompilacją tradycji kuchni obcych: greckiej, bułgarskiej, włoskiej i tureckiej, wzbogaconych własnym, niepowtarzalnym sposobem interpretacji.
16.40 – 16.55 Wina produkowane przez kobiety; trener: Monika Bielka-Vescovi

środa, 14 września – Edukacja i podróże kulinarne

10.00 – 10.40 Szefa kuchni wędrówki po świecie; trener: Kurt Scheller
Potrawy kuchni świata w interpretacji kulinarnego podróżnika Kurta Schellera. Możliwość zakupienia książki z autografem Mistrza.
11.00 – 11.40 Akademia kulinarna uczy profesjonalizmu; trener: Kurt Scheller
O misji i celach funkcjonowania kulinarnych akademii oraz o metafizyce spotkań z mistrzem i poszukiwaniu własnego kulinarnego stylu.
12.00 – 12.40 Planetarne roboty w profesjonalnej kuchni; trener: Kurt Scheller
Inspirujące dania Mistrza wykonane z użyciem wielozadaniowego robota planetarnego, który precyzyjnie i szybko wykonuje swoje zadania.
13.00 – 13.40 Akademia sommelierów; trener: Monika Bielka-Vescovi
O misji i zakresie szkoleń wiedzy o winie przygotowujących do pracy na stanowisku sommeliera opowie certyfikowany nauczyciel Wine and Spirit Education Trust.
14.00 – 14.40 Kulinarny wagabunda; trener: Paweł Oszczyk
Kuchnia wizjonera, czyli jak tradycyjną kuchnię polską i francuską łączyć z niezwykłymi inspiracjami, tak aby zyskały nowoczesny i luksusowy wygląd.
15.00 – 15.40 Designerskie przekąski – ruta de tapas; trener: Paweł Bęś
Różnorodność smaków, kolorów i zapachów w małych, nowoczesnych i tradycyjnych przekąskach.
16.00 – 16.40 Polscy szefowie na rzecz walki z głodem na świecie; trenerzy: Marcin Budynek i Joanna Ochniak
Prezentacja najwyżej wylicytowanych polskich dań serwowanych podczas akcji charytatywnej na rzecz głodujących dzieci w Afryce, organizowanej w sierpniu br. w RPA.

czwartek, 15 września – Pasje i samorealizacja

9.00 – 9.40 Coctaile i sałatki na zdrowie; trener: Paweł Kibart
Sztuka przyrządzania nowoczesnych, zdrowych sałatek oraz koktajli owocowo – warzywnych.
10.00 – 10.40 Zabawa z technikami pomysłowości i iluzji; trenerzy Patryk Dziamski, Krzysztof Rabek
Kolorowe pianki oraz inne elementy stosowane w nowatorskiej aranżacji dań na talerzach.
11.00 – 11.40 Kuchnia nowoczesna – kuchnia przyszłości; trener: Jacek Grochowina
Kuchnia molekularna oraz inne innowacyjne techniki i sztuczki stosowane w nowoczesnej kuchni.
12.00 – 12.20 Współczesne trendy winiarskie; trener: Monika Bielka-Vescovi
12.30 – 13.10 Gotowanie w niskich temperaturach – sous vide; trener: Sebastian Krauzowicz
Prezentacja dwóch współczesnych metod gotowania: sous-vide (gotowanie próżniowe) oraz ultra slow cooking in low temperature (bardzo wolne gotowanie w niskiej temperaturze). Sous-vide uważany jest za największy przełom kulinarny ostatnich lat.
13.30 – 14.10 Kuchnia fit i antyrakowa; trener: Paweł Kibart
Prezentacja przykładowych dań kuchni prozdrowotnej i diet zapobiegających rozwojowi komórek rakowych w organizmie człowieka.
15.00 – 15.40 Nowoczesne prezentacje zup i kremów; trener: Sebastian Krauzowicz
Prezentacja innowacyjnych urządzeń i technik kulinarnych stosowanych przy produkcji kremów i zup.
15.40 – 16.00 Współczesne trendy winiarskie; trener: Monika Bielka-Vescovi

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto