W roku 2000 szkoła obchodziła jubileusz 100-lecia istnienia. "Gastronomik" jest ośrodkiem egzaminacyjnym OKE. Praktyczną naukę zawodu młodzież pobiera w nowocześnie urządzonych pracowniach.
Do dyspozycji uczniów, kształcących się w zawodach: kelner, kucharz, technik organizacji usług gastronomicznych i technik hotelarstwa są: pracownie technologiczne, sala obsługi konsumenta, pracownia gastronomiczna z: kuchnią gorącą, cukierniczą, garmażeryjną, sala restauracyjno-bankietowa, pracownia komputerowa, sala gimnastyczna, siłownia, kompleks boisk krytych sztuczną trawą, bogato wyposażona biblioteka z centrum multimedialnym, kawiarenka.
Szkoła daje możliwość zdobywania dodatkowych kwalifikacji – kurs Barmański. Bierze udziału w konkursach Mały Kreator Sztuki Kulinarnej (organizowany przez firmę Unilever Food Solutions) i licznych szkolnych konkursach kulinarnych i kelnerskich.
Przedstawia bogatą ofertę udziału w kulturalnych i sportowych wydarzeniach szkoły i Poznania. Udział w ogólnopolskich projektach organizowanych przez CEO, ODN, EFS. Wycieczki krajowe i zagraniczne, kluby i koła zainteresowań. Uczniowie wydają gazetkę "Obżartuch".
Uczniowie odbywają praktyki zawodowe w restauracjach i hotelach: Campanille, Dorian, Meridian, Polonez, Park, Nowotel Centrum, Ikar, Hotelu Mercure Poznań, Hotelu IBB Andersia, Hotelu Sheraton, Novotelu Malta i w ośrodkach nadmorskich: Hotel "Bryza" w Juracie.
Technikum Gastronomiczne
im. Karola Libelta
ulica Podkomorska 49
60-326 Poznań
telefon/fax: 61 867 40 41, 61 867 23 08
strona: www.gastronomik.oswiata.org.pl
e-mail: [email protected]
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?