Zdecydowana większość Polaków, wśród najważniejszych smaków zapamiętanych z dzieciństwa wymienia... chleb z masłem. Banał? Nie do końca. Nie trzeba wiele wyobraźni, by przywołać w sobie wspomnienie grubej, pachnącej, ciepłej jeszcze pajdy chleba posmarowanej świeżym, najlepiej zimnym masłem... Chleb, w najróżniejszych formach obecny jest niemal w każdej kulturze świata.
Skąd się wziął i dlaczego jest tak ważny?
Uważa się, że już około 12 tys. lat temu człowiek wypiekał pieczywo. Ówczesny chleb w niczym nie przypominał jednak znanego nam pulchnego, miękkiego bochenka. Pierwsze wypieki miały postać twardych, suchych placków, wypiekanych najczęściej w popiele lub na gorących kamieniach. Podobną technikę do dziś stosuje się w uboższych krajach Afryki, Azji czy Ameryki Południowej. Najlepszym przykładem jest tutaj meksykańska tortilla, która składa się jedynie z mąki, wody i soli- sam sposób jej przygotowania nie zmienił się od wielu wieków.
Kawałeczek tradycji
Wspólnym dla większości kultur jest otaczanie chleba czcią, atencją oraz szacunkiem. Chleba, którego z jakiegoś powodu nie można zjeść, nie wolno wyrzucać- należy go raczej spalić (tak samo postępuje się z naczyniami liturgicznymi czy przedmiotami „magicznymi”). Przed rozpoczęciem nowego bochenka trzeba go przeżegnać, a przy jedzeniu zdjąć nakrycie głowy. Każdy okruszek chleba, gdy spadnie na ziemię, należy podnieść i ucałować... Mnożyć można kolejne przykłady na to, jak istotną rolę odgrywa chleb w polskiej tradycji. Warto o tym pamiętać.
Odrobina religii
Ludzie na całym świecie modlą się o chleb, dzielą się nim, oraz składają go bogom w ofierze. Według zaleceń Pisma Świętego, w świątyni składano dary w postaci niekwaszonego chleba. Również w zaleceniach znanych z innych religii, a także w zwyczajach ludowych, znaleźć można wiele uwag na temat rodzajów pieczywa dopuszczalnego bądź zabronionego w najróżniejszych sytuacjach. Swoisty „kult chleba” nie jest więc czymś, co funkcjonuje jedynie w słowiańskiej kulturze.
Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej
Tęsknota za smakiem zwykłego, polskiego chleba- uczucie to dobrze znane jest przede wszystkim rzeszom Polaków na emigracji. Co sprawia, że chleb włoski, hiszpański czy angielski tak drastycznie różni się od tego, który w Polsce jemy na co dzień? Odpowiedź jest równie prosta, co zaskakująca - mówi Marcin Szczepaniak, technolog produkcji z podpoznańskiej piekarni Limaro - chodzi przede wszystkim o pogodę. W ciepłym, śródziemnomorskim klimacie mąka żytnia nie ma szans by odpowiednio się ukwasić, a to właśnie zakwas jest kluczem do powstania tradycyjnego, polskiego chleba.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?