Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek. Tu kupisz najlepsze pączki w Krakowie! [LISTA CUKIERNI]

Marian Satała
Cukiernia Wadowice, ul. Studencka 1 oraz Kordylewskiego

Jak co roku w tłusty czwartek Cukiernia Wadowice zmienia się w manufakturę wyrabiającą pączki, powstające na bazie naturalnych składników. Formowane ręcznie z nadzieniem z domowej konfitury owocowej lub różanej. Na górze lukier, cukier puder lub naturalna czekolada przywołują niezapomniany smak z dzieciństwa.

Firma działa  od 1999 roku i najbardziej znana jest z Wadowickich Kremówek Papieskich, które niezmiennie przyciągają  do kawiarni smakoszy z całej Polski. Ręcznie robione ciasta,ciastka, torty, desery oraz lody i sorbety powstają w oparciu o własne autorskie, tradycyjne receptury i sprawdzone technologie. Pracownicy firmy stale poszukują nowych rozwiązań, uczą się i poszerzają  asortyment tak aby zaoferować klientowi nowe oraz ciekawe kompozycje smakowe. Najważniejsze będą jednak pączki z marmoladą, różą oraz bitą śmietaną i kremem. Pączki i słodkości można nabywać w trzech punktach: przy ul. Studenckiej 1, Grodzkiej 28 i przy ul. Kordylewskiego. Oprócz różnych ciast (samych serników w ofercie jest  6 rodzajów), lodów i deserów można tu także zamówić torty okolicznościowe, również fototort z własnym zdjęciem. O wszystkich nowościach inwormacje dostępne sąna stronie: www.cukierniawadowice.pl
Cukiernia Wadowice, ul. Studencka 1 oraz Kordylewskiego Jak co roku w tłusty czwartek Cukiernia Wadowice zmienia się w manufakturę wyrabiającą pączki, powstające na bazie naturalnych składników. Formowane ręcznie z nadzieniem z domowej konfitury owocowej lub różanej. Na górze lukier, cukier puder lub naturalna czekolada przywołują niezapomniany smak z dzieciństwa. Firma działa od 1999 roku i najbardziej znana jest z Wadowickich Kremówek Papieskich, które niezmiennie przyciągają do kawiarni smakoszy z całej Polski. Ręcznie robione ciasta,ciastka, torty, desery oraz lody i sorbety powstają w oparciu o własne autorskie, tradycyjne receptury i sprawdzone technologie. Pracownicy firmy stale poszukują nowych rozwiązań, uczą się i poszerzają asortyment tak aby zaoferować klientowi nowe oraz ciekawe kompozycje smakowe. Najważniejsze będą jednak pączki z marmoladą, różą oraz bitą śmietaną i kremem. Pączki i słodkości można nabywać w trzech punktach: przy ul. Studenckiej 1, Grodzkiej 28 i przy ul. Kordylewskiego. Oprócz różnych ciast (samych serników w ofercie jest 6 rodzajów), lodów i deserów można tu także zamówić torty okolicznościowe, również fototort z własnym zdjęciem. O wszystkich nowościach inwormacje dostępne sąna stronie: www.cukierniawadowice.pl Adam Wojnar
Jutro tłusty czwartek. W tym roku polecamy 10 cukierni z Krakowa. Część z nich trafiła do naszego zestawienia ponownie, część znalazła się w nim po raz pierwszy - we wszystkich skosztować można przepysznych pączków. Przypominamy, że pierwsi klienci, którzy kupią pączki w cukierniach biorących udział w naszej akcji, otrzymają gratisowo „Krakowską”

Tłusty Czwartek 2017. Przepis na faworki: prosty i sprawdzony!

Jak co roku, wspólnie z najlepszymi krakowskimi cukierniami chcemy umilić mieszkańcom miasta tłusty czwartek. Klienci, którzy jako pierwsi kupią jutro pączki w cukierniach biorących udział w naszej akcji, otrzymają tłustoczwartkowe wydanie „Gazety Krakowskiej”.

W tym roku polecamy 10 cukierni z Krakowa. Część z nich trafiła do naszego zestawienia ponownie, część znalazła się w nim po raz pierwszy - we wszystkich skosztować można przepysznych pączków.

Krakowskie pączki są niepowtarzalne - przekonuje Stefan Przebindowski, znany cukiernik, przewodniczący Komisji Egzaminacyjnej w Małopolskiej Izbie Rzemiosła i Przedsiębiorczości, gdzie rocznie około 20 osób zdobywa dyplomy mistrzowskie w zawodzie cukiernika. - Pączek musi mieć odpowiedni kolor, brązowy lub ciemnozłocisty z jasną obwódką, polukrowany lub z cukrem pudrem i koniecznie z nadzieniem z konfitury różanej. Choć np. poznaniacy uwielbiają pączki z konfiturą lub marmoladą wiśniową.

Źródło: polskatimes.pl

Najpopularniejsze są te z nadzieniem różanym, ale o nasze podniebienia powalczą też wypieki nadziewane m.in. adwokatem, budyniem, śliwką czy maliną. Zapomnieć nie można też o chruście... w końcu to tłusty czwartek.

Mistrz cukierniczy z pewnym wahaniem mówi o zaletach tłustoczwartkowych pączków. - Nie zawsze są w tym dniu najlepszej jakości z oczywistych powodów - twierdzi Przebindowski. -Zwykle w cukierni robi się do 500 pączków, a w ten jeden jedyny dzień w roku produkcja rośnie do kilku tysięcy. A przecież nie zatrudnia się specjalnie ludzi na tę okazję. Jednak magia tłustego czwartku sprawia, że pączki tak nam smakują i aż tyle ich zjadamy. Cukiernie starają się zaspokoić oczekiwania i dlatego tak dużo ich robią. Wiadomo też, że pączki smażone są na smalcu, a więc bardzo kaloryczne. Przeciętnie mają od 250 do 400 kalorii, ale w tym dniu to nam nie przeszkadza. Po pączkowym obżarstwie zalecam więc spacer.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto