To dzieje się z organizmem, gdy jemy kiełbasę z grilla. Takie są zaskakujące skutki jedzenia grillowanej kiełbasy
NIEKTÓRE KIEŁBASY ZAWIERAJĄ DUŻO TŁUSZCZÓW NASYCONYCH
W zależności od rodzaju kupowanej kiełbasy, można również spożywać duże ilości tłuszczów nasyconych. Zgodnie z badaniami przeciętna kiełbasa (która zazwyczaj zawiera mieloną wieprzowinę, wołowinę lub ich kombinację) może zawierać 13 gramów tłuszczów nasyconych. Jest to dokładny limit tłuszczów nasyconych, na który można sobie pozwolić w ciągu dnia przy diecie 2000 kalorii. Spożycie tłuszczów nasyconych powinno stanowić tylko 5-6 proc. kalorii, aby utrzymać niski poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
Zbyt dużo tłuszczów nasyconych w ciągu dnia może powodować mnóstwo problemów. Nie tylko przyczynia się do przybierania na wadze, ale może również zwiększać poziom tzw. "złego" cholesterolu LDL, co skutkuje zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.