Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz jajka! Kto powinien się nimi zajadać, a kto nie powinien jeść jaj?

Milena Kochanowska
Milena Kochanowska
Jajko, zdaniem specjalistów, powinno się znaleźć w naszej codziennej diecie i, o ile nie jesteśmy weganami, chętnie jajka w różnych postaciach jemy. W jakie wartości odżywcze wzbogacają nasz organizm? Dlaczego warto je jeść? Kto jedzenie ich powinien ograniczyć lub w ogóle z nich zrezygnować i dlaczego?

Przejdź do galerii i sprawdź --->
Jajko, zdaniem specjalistów, powinno się znaleźć w naszej codziennej diecie i, o ile nie jesteśmy weganami, chętnie jajka w różnych postaciach jemy. W jakie wartości odżywcze wzbogacają nasz organizm? Dlaczego warto je jeść? Kto jedzenie ich powinien ograniczyć lub w ogóle z nich zrezygnować i dlaczego? Przejdź do galerii i sprawdź --->Pixabay
Jajko, zdaniem specjalistów, powinno się znaleźć w naszej codziennej diecie i, o ile nie jesteśmy weganami, chętnie jajka w różnych postaciach jemy. W jakie wartości odżywcze wzbogacają nasz organizm? Dlaczego warto je jeść? Kto jedzenie ich powinien ograniczyć lub w ogóle z nich zrezygnować i dlaczego?

Jajko uważane jest za symbol odradzającego się życia. Już od czasów starożytnych było symbolem kultu, któremu przypisywano magiczne moce.

Egipcjanie zawieszali je pod sufitem świątyń, wykorzystywali w obrzędach pogrzebowych. Persowie wierzyli, że cały świat wykluł się z jajka – białko stało się Słońcem, a żółtko Księżycem.

od 16 lat

Także w polskiej tradycji ludowej wierzono w magiczne moce jajka. W tradycji chrześcijańskiej jajko symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa i od początku jest ściśle związane ze świętami Wielkiej Nocy. Nie bez powodu więc same jajka i potrawy, których są składnikiem są najważniejszym elementem wielkanocnego menu, a jaja w postaci pisanek niesiemy też do święcenia.

Zobacz kto powinien jeść jajka, ile i dlaczego?

W kuchni jajko, trochę jak masło, różnie sobie radziło - raz było chwalone, raz ganione, a nawet przeganiane. Obwiniane było przede wszystkim o to, że bardzo podnosi nam zły cholesterol, więc w diecie powinno się je zdecydowanie ograniczać. Teraz już specjaliści raczej są zgodni - jajka są dla naszego zdrowia bezpieczne i wartościowe.

Sprawdź też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto