To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz miód. Kto nie powinien spożywać miodu?

OPRAC.: MIKIR
Ile miodu powinniśmy jeść, żeby nam nie szkodził? Zakłada się, że nie powinniśmy przekraczać dawki 1g miodu na 1 kg masy ciała. To oznacza, że osoba która waży 70 kg powinna zjadać do 70 gramów miodu dziennie. Dzieci od 1 do 3 lat nie powinny przekraczać dawki 7,5 grama miodu, a starsze - od 3 do 18 lat dawki 50 gramów miodu na dzień.

Kto powinien unikać spożywania miodu i dlaczego? Wyjaśniamy na kolejnych slajdach >>>
Ile miodu powinniśmy jeść, żeby nam nie szkodził? Zakłada się, że nie powinniśmy przekraczać dawki 1g miodu na 1 kg masy ciała. To oznacza, że osoba która waży 70 kg powinna zjadać do 70 gramów miodu dziennie. Dzieci od 1 do 3 lat nie powinny przekraczać dawki 7,5 grama miodu, a starsze - od 3 do 18 lat dawki 50 gramów miodu na dzień. Kto powinien unikać spożywania miodu i dlaczego? Wyjaśniamy na kolejnych slajdach >>>Art Rachen/Unsplash
Udostępnij:
Miód jest znanym od pokoleń produktem stosowanym w kuchni i profilaktyce zdrowotnej. Jak się okazuje, miód - mimo swoich dobroczynnych właściwości - nie powinien być stosowany przez niektóre osoby. Zobaczcie, co dzieje sie z ludzkim organizmem, kiedy spożywamy miód, kto nie powinien go jeść i dlaczego.

Miód w dawnych czasach był przez okres miesiąca spożywany przez nowożeńców jako środek wzmacniający, celem uzyskania zdrowego potomstwa. Dlatego mówimy “miesiąc miodowy”.

Miód na poniższe właściwości:

  • antybakteryjne,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • przecimiażdżycowe,
  • dobroczynnie wpływa na stan skóry.

Sprawdź

Miodu nie należy dodawać do napojów o temperaturze powyżej ok. 40 stopni Celsjusza, ponieważ substancje o dobroczynnym działaniu zawarte w miodzie nie są odporne na działanie wysokiej temperatury. Okazuje się, że mimo swoich właściwości leczniczych, miód nie służy każdemu. W galerii podpowiadamy, jak sprawdzić, czy miód nie jest sfałszowany (rozwodniony). Kto nie powinien jeść miodu i co dzieje się z naszym organizmem, gdy jemy go codziennie? Zobacz.

Warto wiedzieć: Krystalizacja miodu nie wpływa na jego skład chemiczny, a aktywność enzymów bakteriobójczych nie ulega zmianie. Zatem teza, że miód płynny ma lecznicze właściwości, a skrystalizowany nie jest nieprawdą!

***

Internetowa premiera filmu „Siła KobieTY”. Zobacz reportaż.

Zapraszamy też na stronę główną serwisu Bydgoszcz Nasze Miasto >> tutaj <<

Wideo

Materiał oryginalny: To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz miód. Kto nie powinien spożywać miodu? - Express Bydgoski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie