Czosnek zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, związki selenu, wapnia, fosforu oraz żelaza i magnezu, a także prowitaminę A. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, ma działanie antygrzybiczne i poprawia krążenie.
To się dzieje z organizmem, gdy jemy czosnek - lista
Czosnek ma dość mocny i nieprzyjemny zapach, który po obróbce termicznej jest łagodniejszy. Niestety w walce z przeziębieniem i grypą wskazany jest na surowo, ponieważ smażony traci działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze.
Najlepiej jest zgnieść czosnek przed spożyciem, ponieważ wydzielają się wtedy allicyna i tiosulfinat. Niszczą one wirusy odpowiedzialne za grypę i przeziębienie. Jakie jeszcze pozytywne i negatywne reakcje organizmu może wywołać czosnek? Zobacz szczegóły w poniższej galerii.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?