To się dzieje z organizmem, gdy jemy orzeszki ziemne. Te osoby nie powinny jeść orzechów [lista]
Orzeszki ziemne i produkty na bazie orzeszków ziemnych, takie jak masło orzechowe czy olej z orzeszków ziemnych z pierwszego tłoczenia, są bardzo lubiane i popularne. Okazuje się, że są również bardzo zdrowe! Jednym z głównych efektów jedzenia orzeszków ziemnych jest wydłużenie życia.
Orzeszki ziemne zawierają zdrowe tłuszcze, białko, błonnik i ponad 25 niezbędnych składników odżywczych - od witamin z grupy B i niezbędnych aminokwasów po minerały, takie jak magnez, fosfor i potas. Dostarczają również szerokiej gamy związków bioaktywnych, które - jak wykazano w badaniach - przynoszą wiele korzyści i wspomagają zdrowie serca. Garść orzeszków ziemnych dostarcza 7 gramów wysokiej jakości białka pochodzenia roślinnego, zawiera też dodatkowe składniki wpływające korzystnie na zdrowie, takie jak błonnik i przeciwutleniacze. Badania pokazują, że gotowane lub prażenie czyni orzeszki jeszcze zdrowszymi.
Wiele osób włączyło orzechy do swojej codziennej diety. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością.
Niektóre osoby powinny wyraźnie ograniczyć spożywanie orzeszków ziemnych lub nawet całkowicie wykluczyć orzechy z diety. Warto wiedzieć, komu orzeszki ziemne mogą zaszkodzić.
Zobacz w naszej galerii, co dzieje się z organizmem, gdy jemy orzeszki ziemne i kto nie powinien jeść orzechów >>>>>