TOP 10. Kulinarne przepisy na Wielkanoc [ZDJĘCIA]
Babka wielkanocnaSkładniki: 50 dag maki 3/4 szklanki mleka 1 opakowanie drożdży instant 2/3 szklanki cukru 8 żółtek 4 białka 15 dag masła rodzynki migdały skórka pomarańczowa sok z 1 pomarańczy 3 łyżki spirytusu 1/4 łyżeczki szafranu tłuszcz do formy Przygotowanie: Szafran zalać spirytusem. Mleko zagotować, wsypać 10 łyżek mąki i 1 łyżkę cukru, rozetrzeć, przestudzić, dodać resztę mąki wymieszanej z drożdżami, wyrobić, odstawić. Na parze utrzeć żółtka z cukrem. Dodać do ciasta z roztopionym i przestudzonym masłem, sokiem z pomarańczy i szczyptą soli, wyrobić. Szafran odcedzić, zachowując spirytus. Ubić białka, domieszać do masy z bakaliami i spirytusem, formę natłuścić, włożyć ciasto, piec 30 min w 200°C, zmniejszyć do 180°C, piec 20 min, polukrować. Przepis: http://www.mojegotowanie.pl