TOP 10. Kulinarne przepisy na Wielkanoc [ZDJĘCIA]
Pasztet z zielonym pieprzemSkładniki: 50 dag łopatki wieprzowej bez kości 30 dag cielęciny 30 dag podgardla 50 dag wątróbki drobiowej cebula duża marchew 1/2 selera korzeniowego 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 2 bułki kajzerki, namoczone w mleku 5 jajek gałka muszkatołowa 2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu oliwa masło i bułka tarta do formy Przygotowanie: Mięsa (bez wątróbki) i warzywa kroimy w grubą kostkę, dodajemy liście, ziele, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i podlewamy 1/2 szklanki wody. Pieczemy do miękkości, ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 190°C. Wyjmujemy, studzimy. Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i mielimy. Surową wątróbkę mielimy. Ostudzone mięso (bez listka i ziela) wraz z warzywami i sosem mielimy dwukrotnie. Łączymy wątróbkę, bułkę, mięso, jajka, doprawiamy świeżo startą gałką i zielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. By sprawdzić smak , smażymy łyżkę masy na oliwie na patelni, próbujemy - jeśli trzeba, uzupełniamy przyprawy. Dwie nieduże foremki keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do form. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i pieczemy ok. 1 godz. Przepis: http://www.mojegotowanie.pl