18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tak samo poznańskie, jak koziołki, są - rzecz jasna - rogale...
fot. Fot. Paweł Miecznik

TOP 10. Poznańskie "naj", czyli najbardziej poznańskie... [ZDJĘCIA]

Tak samo poznańskie, jak koziołki, są - rzecz jasna - rogale świętomarcińskie. Poznańska tradycja sięga roku 1891. Wtedy to na apel proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, by ci zrobili coś dla biednych. Cukiernik Józef Melzer namówił swojego szefa, aby wskrzesić zapomnianą tradycję. Zamożni poznaniacy rogale kupowali, a biedni dostawali je za darmo. Tradycja wypieku świętomarcińskich smakołyków dotrwała do dzisiaj. Rocznie w Poznaniu sprzedaje się około 2,5 mln sztuk. Rogale muszą być wypiekane z ciasta półfrancuskiego, a nadzienie wykonywane jest z z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Rogale certyfikuje Kapituła Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania. Zobacz też: Więcej o rogalach świętomarcińskich

Zobacz również

Polacy ponad podziałami? Sondaż ws. CPK mówi wszystko

Polacy ponad podziałami? Sondaż ws. CPK mówi wszystko

Duże utrudnienia w ruchu na A4 po pożarze samochodu

Duże utrudnienia w ruchu na A4 po pożarze samochodu

Polecamy

Loki na skarpetki podbijają sieć. Zobacz, jak łatwo uzyskać piękny skręt

Loki na skarpetki podbijają sieć. Zobacz, jak łatwo uzyskać piękny skręt

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

Pomysł na wycieczkę? Zamek Krzyżtopór to skarbiec historii i ciekawostek