Trwa Festiwal Dobrego Smaku 2021. Na Starym Rynku rozstawiono kramy z pysznym jedzeniem. Co w programie? [ZDJĘCIA]

Maciej Szymkowiak
Maciej Szymkowiak

Wideo

Udostępnij:
W czwartek, 12 sierpnia na Starym Rynku rozpoczął się XV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, który potrwa do niedzieli, 15 sierpnia. W jego trakcie odwiedzający mogą spróbować produktów z różnych części Polski i świata oraz wziąć udział w warsztatach i konkursach. Pojawią się m.in. sery, wędliny, ryby, sękacze oraz nalewki i piwa rzemieślnicze. Będzie również okazja zaopatrzyć się w miody, przetwory i prawdziwy chleb.

Festiwal Dobrego Smaku 2021: Pyry z konopiami

Nowością promowaną przez Roberta Makłowicza będą „pyry à la Makłowicz”, czyli poznański gzik z dodatkiem konopi. Specjalne danie można znaleźć w następujących lokalach:

  • Concordia Bistro (Concordia Taste)
  • CUCINA (City Park Poznań)
  • Cztery Pory Roku (Hotel Vivaldi)
  • L33 Bistro & Bar
  • Modra Kuchnia
  • Panorama
  • Pyrabar
  • Rynek (Sheraton Poznań)
  • Wolność neobistro
  • GardenCity - Restaurants & Catering

Zobacz też: Relacja wideo z Festiwalu Dobrego Smaku 2021

Pośród festiwalowych kramów poznaniacy kulinarnie odwiedzą mnogość zakątków Polski, skosztują sery z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewki z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryby z Pomorza i Mazur, wędliny i sękacze z Podlasia, wina z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piwa rzemieślnicze z każdego zakątka kraju, a ponadto zaopatrzą się w miody, przetwory i prawdziwy chleb. Nie zabraknie też tradycyjnych potraw z odległych miejsc świata m.in. węgierskich langoszy, tureckich baklaw, bałkańskich burek i słodkości z Azerbejdżanu. Poza tym kubki smakowe Polaków rozpieszczą potrawy z Wietnamu, Grecji i Włoch.

Festiwal Dobrego Smaku 2021: Nie tylko jedzenie

W czasie festiwalu nie samym jedzeniem uczestnicy żyją, gdyż w ramach Festiwalu Polskich Alkoholi Rzemieślniczych spróbować można specjałów małych destylarni. Co więcej, podczas jarmarku odbywają się liczne warsztaty i konkursy. Zawodowcy rywalizują w konkursie na najlepszą potrawę ze śledzia.

Powróciła też niedostępna w zeszłym roku, festiwalowa scena, na której w piątek i sobotę odbywać się będą pokazy kulinarne i koncerty.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie