Zobacz adresy najlepszych pączkarni Poznania według opinii użytkowników Googla.
Tu znajdziesz przepis na pączki
Faworki przepis
Składniki:
- 300 g mąki
- 50 g masła
- 5 żółtek
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać śmietanę, masło oraz mąkę ze szczyptą soli. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Przez 10-15 minut wyrabiać ciasto drewnianym wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Następnie podzielić ciasto na 3-4 części i partiami rozwałkować je jak najcieniej. Pokroić ciasto na paski o długości 10-15 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego paska zrobić podłużne ok. 5-6 cm nacięcie i przez powstałą szparkę przewinąć jeden koniec paska. W dużym garnku rozgrzać olej.
Smażyć faworki partiami na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu ułożyć na ręczniki papierowym, żeby osączyć tłuszcz. Obsypać cukrem pudrem.
ZOBACZ TEŻ:
POLECAMY TEŻ:
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?