MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wielkim problemem w przypadku niektórych warzywnych...
fot. SeppH/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie pokarmowe po spożyciu przetworów z warzyw

Wielkim problemem w przypadku niektórych warzywnych przetworów jest ich niska kwasowość, a takie środowisko nie zapewnia ochrony przed rozwojem bakterii Clostridium botulinum, produkującej zabójczą toksynę botulinową.

Dlatego produkty konserwowane, takie jak fasolka, szparagi, kukurydza czy buraki warto wybierać (a zwłaszcza przygotowywać w domu) w wersji z zalewą octową, ew. zdać się na bezpieczeństwo procesu wytwarzania zaufanego producenta.

Innym źródłem podobnego zagrożenia są domowe oliwy i oleje smakowe. Są łatwe do przygotowania, dobrze smakują i efektownie wyglądają, ale przyrządzać je warto jedynie z najlepszej jakości składników, przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2 tygodni.

Zobacz również

Reprezentacja Polski w Amp Futbolu rozpoczęła mistrzostwa Europy. Grecy rozgromieni

Reprezentacja Polski w Amp Futbolu rozpoczęła mistrzostwa Europy. Grecy rozgromieni

Zmiany w Trzebieży: brak pomostu, szersza plaża i nowy ośrodek wypoczynkowy

NOWE
Zmiany w Trzebieży: brak pomostu, szersza plaża i nowy ośrodek wypoczynkowy

Polecamy

Uwaga na gąsienice w Poznaniu. Jest ostrzeżenie! "Na jednym drzewie nawet 100 tys."

Uwaga na gąsienice w Poznaniu. Jest ostrzeżenie! "Na jednym drzewie nawet 100 tys."

Robert Makłowicz ucztował w Poznaniu. Które miejsca poleca? Zobacz wideo!

Robert Makłowicz ucztował w Poznaniu. Które miejsca poleca? Zobacz wideo!

Pomoc dla Wielkopolan na nowe sposoby

Pomoc dla Wielkopolan na nowe sposoby