Uczucie ciężkości i przejedzenia? Te napary z ziół pomogą w trawieniu i złagodzą ból brzucha TOP 9

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Rodzinne spotkania i okazje do dłuższego przesiadywania przy stole wiele razy kończą się niestrawnością i bólami brzucha. Zebraliśmy zioła i przyprawy, które możecie mieć w swojej spiżarni. Poznaj 9 roślin, które masz w kuchni!
Rodzinne spotkania i okazje do dłuższego przesiadywania przy stole wiele razy kończą się niestrawnością i bólami brzucha. Zebraliśmy zioła i przyprawy, które możecie mieć w swojej spiżarni. Poznaj 9 roślin, które masz w kuchni! pixabay.com
Udostępnij:
Najczęściej po różnych świętach, imprezach lub urodzinach odczuwamy przejedzenie. Niestety, trudno nam się oprzeć pokusie skosztowania kolejnej porcji ciasta albo wzięcia dokładki ulubionego dania. Są jednak sposoby na złagodzenie niestrawności. Poznajcie zioła i napary, które znane są ze swoich kojących właściwości.

Niezwykłe właściwości ziół i naparów

W kuchni naszych mam i babć zawsze znajdowały się suszone zioła. Były używane jako przyprawy do wielu tradycyjnych dań, ale robiono z nich również kojące napary. Tymianek, mięta i majeranek to najpopularniejszy zestaw ziół na poprawę trawienia. Można ich użyć w formie suszu lub świeżych listków, wprost z doniczki. Wiele z nich nie tylko koi ból, ale działa też uspokajająco.

Przedstawione przez nas zioła często miały również zastosowanie w obrzędach ludowych lub przypisywano im znaczenie magiczne. W apokryfach możemy przeczytać na przykład, że bazylia wyrosła wokół grobu Jezusa podczas jego zmartwychwstania. W tradycji kościoła greckokatolickiego podczas uroczystości wielkanocnych używa się jej gałązek. Podobnie postrzegany jest tymianek, któremu już od czasów starożytnych przypisywano boskie pochodzenie. Obecnie uważa się, że ma on działanie bakteriobójcze i niwelujące infekcje.

Zioła – przechowywanie

Aby zioła zachowywały swoje lecznicze właściwości, należy je odpowiednio przechowywać. Najlepsze będą szklane, czyste i suche pojemniki, np. słoiczki. Następnie należy wybrać suche i ciemne miejsce. Świetnie sprawdzą się do tego: spiżarnia, szafka kuchenna lub szuflada przeznaczona do przechowywania przypraw. Warto też pamiętać, że suszone zioła i przyprawy nie przeterminują się w powszechnie rozumianym tego słowa znaczeniu. Jeśli jednak będą źle przechowywane, mogą stracić zapach, smak lub kolor.

Zioła - jak je stosować?

Rośliny przyprawowe można stosować na kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się ich działanie lecznicze w postaci naparu, nalewek, win ziołowych lub dodając do potraw w trakcie gotowania.

Zobacz w naszej galerii top 9 ziół i naparów, które wspomogą trawienie i złagodzą dolegliwości związane z przejedzeniem.

Czerwone wino nie takie zdrowe

Wideo

Materiał oryginalny: Uczucie ciężkości i przejedzenia? Te napary z ziół pomogą w trawieniu i złagodzą ból brzucha TOP 9 - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie