VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku [PROGRAM]

Redakcja MM Poznań
Redakcja MM Poznań
Tegoroczny, siódma już edycja festiwalu smakoszy odbędzie się ...
Tegoroczny, siódma już edycja festiwalu smakoszy odbędzie się ... Radek Rakowski
Siódma już edycja festiwalu smakoszy odbędzie się między 15 a 18 sierpnia.

Tradycyjnie centrum wydarzeń będzie poznański Stary Rynek, to tam staną kramy ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i wielu krajów świata. Tutaj też stanie scena, na której od piątku do niedzieli gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne, a wieczorami zabrzmią folkowe i bluesowe koncerty.

Na straganach kupimy m.in. poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju.

Smakoszy światowej kuchni powinna ucieszyć wiadomość o "obecności" na festiwalu  bretońskich ostryg, węgierskich wędlin, litewskich chlebów, kindziuków czy hiszpańskich oliwek.

Nie zabraknie też niecodziennych trunków w postaci belgijskiego piwa oraz win ze wszystkich regionów winiarskich starego kontynentu.

Kulinarne szaleństwa i muzyczne urozmaicenia

W tym roku festiwalowa scena ruszy w czwartek 15 sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji oraz autorów programów kulinarnych. Wieczorami zabrzmi muzyka, która od lat stanowi starannie zaplanowany element festiwalu.

Warsztaty i konkursy

Podczas festiwalowych warsztatów dla najmłodszych dzieci dowiedzą się o tym, ile smaków może mieć pomidor, skąd bierze się olej i co to znaczy produkt lokalny. Dorośli również będą się mogli wiele nauczyć. Dla chcących zgłębić tajniki najpopularniejszych trendów w kuchni, a przy tym dobrze zjeść przygotowujemy warsztaty, pokazy gotowania i laboratoria smaku.

Festiwal to również konkursy skierowane do zawodowców i do amatorów. Restauratorzy staną w szranki konkursu na jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej, a trunki domowych twórców nalewek jak co roku walczyć będą o tytuł Polska Nalewka Roku.

Do tego konferencje tematyczne, pokazy filmowe, spotkania autorskie, premiery książek i szereg innych imprez towarzyszących.

Zobacz: Szczegółowy program festiwalu

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie