Przypomnijmy, że od 2008 r. rogale świętomarcińskie są chronione przez przepisy Unii Europejskiej jako produkt regionalny. To oznacza, że tylko wielkopolskie cukiernie mogą się ubiegać o potwierdzenie certyfikatu wypieku oryginalnych rogali świętomarcińskich.
W tym roku taki certyfikat otrzymało 98 cukierni. Jeśli widzimy taki certyfikat wywieszony w widocznym miejscu cukierni czy sklepu, możemy mieć pewność, że tutaj kupimy „oryginalne” rogale świętomarcińskie a nie „podróbki”.
Prawdziwy rogal świętomarciński powinien mieć miodowy kolor, kształt podkowy i posypkę z orzechów. Ciasto obowiązkowo - półfrancuskie, a nadzienie, tylko i wyłącznie z białego maku. Jeden rogal musi ważyć od 200 do 250 g.
Tutaj znajdziecie listę cukierni, które mają prawo produkować i sprzedawać rogale świętomarcińskie (dane podajemy za stroną Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu).
Czytaj też: |
Zjemy 600 ton rogali świętomarcińskich – cukiernie się zbroją i częstują poznaniaków 5 listopada na ulicach Poznania rozdawano rogale świętomarcińskie. |
**
**
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?