Walentynki: Przepisy na miłość [ZDJĘCIA]
Smażona krewetka na musie z selera...
Przepis od samego mistrza kulinarnego, Tomasza Purola. Smażona krewetka i małża św. Jakuba podana na musie z selera bulwiastego z dodatkiem avocado i mango Receptura na 4 cztery porcje Krewetki surowe ogony 6/8 – 8szt. Małże św. Jakuba 4 szt. Seler korzeń 1 szt. Mango ½ szt. Avocado ½ szt. Chili św. 1 szt. Limonka 1 szt. Śmietana 20% 150ml Sos chili słodko-ostry 100ml Wywar rybny 200 ml Oliwa z oliwek 100 ml Masło klarowane 50 gr Sól i pieprz świeżo mielony – do smaku Kwiatki i zioła do dekoracji Przygotowanie Selera pokrojonego w dużą kostkę gotujemy w wywarze ze śmietaną do miękkości i miksujemy na aksamitne puree. Avocado miksujemy z chili i limonką na gęstą pastę doprawiając do smaku. Krewetki i małże smażymy na oliwie z masłem klarowanym doprawiając do smaku, pokrojone w kostkę mango dusimy w maśle z sosem chili. Tak przygotowane produkty układamy na talerzu i dekorujemy ziołami i kwiatkami.