30 czerwca i 1 lipca na stoiskach zlokalizowanych pomiędzy klubami Cud nad Wisłą i Pomost 511 można było skosztować wegetariańskich i wegańskich dań z całej Polski. Długie kolejki ustawiały się, aby spróbować na miejscu (albo zakupić na wynos) przepyszncyh hummusów, burgerów z kotletami z sezonowych warzyw, wege odsłon domowych dań, zup, pierogów, hot-dogów z ekologiczną parówką z soczewicy oraz chrupiącą bułką i z mnóstwem świeżych warzyw, a także wegetariańskich i wegańskich słodkości.
- Zajmuję się wege słodkościami, produkcją ciast bezglutenowych i bezcukrowych. Jestem wegetarianką od wielu, wielu lat i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że w smaku wege ciasta naprawdę się nie różnią od tych zwykłych, a są zdrowsze - same naturalne składniki. Warto zamienić zwykłe ciasto z cukierni na coś zdrowszego - przekonuje Justyna Brandys, jedna z wystawczyń na Wege Festiwalu.
Na deser można było skosztować sernika z mango i limonką, wytrawnego czekoladowego sernika z kaszy jaglanej, trójkątów czekoladowych z orzechami włoskimi, wegańskich lodów oraz jagodzianek. Oprócz jedzenia można było zrobić też zakupy m.in. pojawiło się stoisko z książkami z wege przepisami.
- Z roku na rok obserwuję coraz większe zainteresowanie kuchnią roślinną, pozycjami ksiązkowymi. Kiedyś mieliśmy jeden tytuł na kwartał, dziś ukazuje się kilka nowości w miesiącu - powiedział Waldemar Serwatka ze stoiska Wege Studio.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?