Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkie gotowanie rumpucia w Rokietnicy [ZDJĘCIA]

Robert Domżał
Do kotła zaglądały i panie, i panowie. A Zbyszko Chłopecki z firmy Osada Karbówka, gotującej festynową potrawę, miał, jak widać, pełne ręce roboty
Do kotła zaglądały i panie, i panowie. A Zbyszko Chłopecki z firmy Osada Karbówka, gotującej festynową potrawę, miał, jak widać, pełne ręce roboty Robert Domżał
1600 litrów rumpucia, czyli kapuśniaka ugotowano na festynie w Rokietnicy. Zainteresowanie mieszkańców było przeogromne.

Znakomita większość, bo 1500 litrów zupy to wywar z wołowej pręgi i wieprzowiny, w tym boczku. Ale o istocie tej zupy stanowi kapusta, ta słodka i ta kwaszona. Żeby zupa była treściwa, potrzebne są i ziemniaki. Ważnym składnikiem jest też cebula podsmażana z pomidorami.

od 12 lat
Wideo

Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto