Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkopolanie pytają o polskie ogórki. Będzie kontrola dostawców

Monika Kaczyńska, AGK, NYT, RED
Inspektorzy skontrolują dostawców warzyw
Inspektorzy skontrolują dostawców warzyw Paweł Miecznik
Wielkopolski Inspektor Sanitarny skontroluje dostawców warzyw. Przyjrzy się giełdom i marketom.

Pierwsza osoba zakażona niebezpiecznym szczepem bakterii coli EHEC, która znalazła się w polskim szpitalu uległa zakażeniu w Niemczech. 29-letnia Polka, trafiła najpierw do szpitala w Pile, później do Kliniki Chorób Zakaźnych w Szczecinie.

Stan kobiety lekarze wciąż określają jako poważny, ale uspokajają.

- Stan pacjentki się poprawia. Miała przeprowadzony dwukrotny zabieg oczyszczania krwi i organizm dobrze na te zabiegi zareagował, pacjentka się stabilizuje i czuje się znacznie lepiej - mówi Witold Wilk, lekarz dyżurny szczecińskiej kliniki.

Choć Główny Inspektor Sanitarny twierdzi, że Polska jest bezpieczna, a na nasz rynek nie trafiły warzywa z zakażonych partii Wielkopolanie zachowują czujność.

- Ludzie pytają o pochodzenie wszystkich produktów, ale o pomidory, ogórki i truskawki zwłaszcza. A przecież te polskie można łatwo odróżnić od zagranicznych. Po kolorze, zapachu, wielkości - twierdzi Izabella Neyder z warzywniaka przy ul. Słowackiego w Poznaniu.

Nie wszystkich to przekonuje. - Z ogórkami wolę nie ryzykować. Dlatego lepiej pięć razy spytać - mówi robiąca zakupy na rynku Jeżyckim Barbara Kledzińska. - Polskie pomidory łatwiej odróżnić od zagranicznych, bo są duże i soczyste - dodaje. I nie pozwala synowi dotykać wyłożonych na straganie ogórków.

Jak strzec się zakażenia bakterią E.coli? - Najważniejsze to myć ręce po wyjściu z toalety, przed przygotowywaniem posiłków, a także dokładne mycie i obieranie ze skórki warzyw. Po ich obraniu należy znów umyć ręce, a później jeszcze raz umyć warzyw – mówi Ewelina Suska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.

Sanepid podkreśla, że wystarczy sparzyć warzywa przed zjedzeniem. Na wszelki wypadek lepiej jeść jednak warzywa ugotowana niż surowe.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto