Przyczyną kontroli były zgłoszenia konsumentów, którzy wnosili do PSSE skargi o zepsutej (chociaż w terminie przydatności) żywności.
W Poznaniu i powiecie poznańskim miały miejsce 553 kontrole. W ich wyniku ukarano prawie co dziesiąty zakład! Nałożono aż 45 mandatów (dla porównania w czerwcu było ich 33, zaś w maju - 34). Interwencje kupujących czy spożywających produkty spożywcze potwierdzały się.
Z powodu wysokich temperatur panujących w placówkach spożywczych artykuły spożywcze ulegały zepsuciu, a właściciele nie zawsze potrafili zapewnić właściwe warunki sprzedaży czy produkcji. Klimatyzacja w sklepach nie spełniała swojej roli i nie obniżała odpowiednio temperatury w pomieszczeniach. Jej regulowanie za pomocą klimatyzacji łatwiejsze jest w chłodniejszych porach roku.
Najczęściej mandaty nakładano za niehigieniczną produkcję i sprzedaż, brak higieny w pomieszczeniach i w otoczeniu zakładu, przeterminowane artykuły spożywcze oraz brak badań lekarskich pracowników.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?