Pogłowie bydła mięsnego w Polsce wynosi obecnie około 24 tysiące sztuk. jednak z dnia na dzień wzrasta zainteresowanie producentów jego hodowlą. Zjawisko to spowodowało niespodziewane zainteresowanie krajów Unii Europejskiej polską wołowiną po akcesji. Skutkiem tego zainteresowania jest znaczny wzrost cen wołowiny także na polskim rynku. Od dnia akcesji 1 maja wzrosły one prawie o połowę i ciągle rosną. Za ćwierci wołowe trzeba było płacić w ubiegłym tygodniu 8,5 złotych za kilogram, a z młodych byków nawet 9 zł. Za cenami mięsa rosną ceny wyrobów gotowych. Cena detaliczna polędwicy wołowej zdrożała niemal o 30 procent. To, co martwi polskich konsumentów, cieszy rolników. Produkcja bydła rzeźnego, po latach dekoniunktury na tym rynku, znowu staje się opłacalna.
Spożycie wołowiny w Europie zawsze było wyższe niż w Polsce, nawet w okresie dużego spadku spowodowanego epidemią BSE. Obecnie wynosi ono 20 kg na osobę, a w Polsce jest czterokrotnie mniejsze.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?