W roku 2000 ZSZ nr 3 obchodziła jubileusz 100-lecia istnienia.
"Gastronomik" jest ośrodkiem egzaminacyjnym OKE. Praktyczną naukę zawodu kucharz małej gastronomii młodzież pobiera w nowocześnie urządzonych pracowniach. Do dyspozycji uczniów są: pracownie technologiczne, sala obsługi konsumenta, pracownia gastronomiczna z: kuchnią gorącą, cukierniczą, garmażeryjną, sala restauracyjno-bankietowa, pracownia komputerowa, sala gimnastyczna, siłownia, kompleks boisk krytych sztuczną trawą, bogato wyposażona biblioteka z centrum multimedialnym, kawiarenka.
Szkoła daje możliwość zdobywania dodatkowych kwalifikacji – kurs Barmański. Bierze udziału w konkursach Mały Kreator Sztuki Kulinarnej (organizowany przez firmę Unilever Food Solutions) i licznych szkolnych konkursach kulinarnych i kelnerskich.
Przedstawia bogatą ofertę udziału w kulturalnych i sportowych wydarzeniach szkoły i Poznania. Udział w ogólnopolskich projektach organizowanych przez CEO, ODN, EFS. Wycieczki krajowe i zagraniczne, kluby i koła zainteresowań. Uczniowie wydają gazetkę "Obżartuch".
Uczniowie odbywają praktyki zawodowe w restauracjach i hotelach: Campanille, Dorian, Meridian, Polonez, Park, Nowotel Centrum, Hotelu Mercure Poznań, Hotelu IBB Andersia, Hotelu Sheraton, Novotelu Malta oraz w ośrodkach nadmorskich: Hotel "Bryza" w Juracie.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3
im. Karola Libelta
ulica Podkomorska 49
60-326 Poznań
telefon/fax: 61 867 40 41, 61 867 23 08
strona : www.gastronomik.oswiata.org.pl
e-mail: [email protected]
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?