Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Według analiz do najbardziej problematycznych warzyw poza...
fot. Hans/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa korzeniowe i zatrucia pokarmowe

Według analiz do najbardziej problematycznych warzyw poza liściastymi i kiełkami należą te korzeniowe i cebulowe, a także pnące, np. psiankowate (pomidory, papryka) czy zioła.

W przypadku wszystkich produktów roślinnych, a zwłaszcza warzyw rosnących w ziemi, obowiązują te same zasady bezpieczeństwa – higieniczne przechowywanie i dokładne mycie przed przygotowaniem.

Co więcej, obrane lub rozdrobnione produkty w ciągu 2 godzin należy schłodzić w lodówce, a latem czas ten skraca się do godziny.

Zobacz również

Liverpool finalizuje transfer następcy Juergena Kloppa

Liverpool finalizuje transfer następcy Juergena Kloppa

Oceny piłkarzy Lechii za mecz z Polonią. Miłosz Kałahur: Nie był to wielki mecz

Oceny piłkarzy Lechii za mecz z Polonią. Miłosz Kałahur: Nie był to wielki mecz

Polecamy

Piekło na ziemi uczniów i nauczycieli. Zanim skorzystasz - opanuj emocje!

Piekło na ziemi uczniów i nauczycieli. Zanim skorzystasz - opanuj emocje!

Solina w pigułce: Idealne miejsca na krótki wypad nad jezioro

Polski gigant na czele rankingu najlepszych aquaparków w Europie

Polski gigant na czele rankingu najlepszych aquaparków w Europie