Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zbąszyń: Sezon grzybowy trwa - w lasach jest ich pełno! Oto galeria Waszych zbiorów! [Zdjęcia]

Redakcja
Zbąszyń: Sezon grzybowy w pełni. Oto galeria Waszych zbiorów! Czekamy na wasze, kosze z grzybami. Może znajdą sie w nich wyjątkowe okazy.

Zbąszyń: Sezon grzybowy trwa - w lasach jest ich pełno!

Oto galeria Waszych zbiorów!
Pogoda sprzyja październikowym wypadom do lasu. Wracamy z koszami pełnymi grzybów.

Grzyby w sosie pomidorowym

  • 4 kg grzybów,
  • 2 kg cebuli,
  • 1 szklanka oleju,
  • 5 łyżek cukru,
  • 10 łyżek octu,
  • 4 małe przeciery pomidorowe lub keczupy,
  • sól, pieprz, liść laurowy.

Grzyby oczyścić i umyć. Duże okazy pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości - ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w paseczki podsmażyć na oleju, dodać pozostałe przyprawy i połączyć z ugotowanymi grzybami. Doprawić do smaku według własnego uznania. Tak przygotowane owoce lasu, kładziemy do słoiczków zagotowujemy kilka minut w zależności od wielkości słoika. Po ostygnięciu, przenosimy w chłodne miejsce. Zimą jak znalazł na przystawkę do śniadania czy nawet na obiad do ziemniaków.

Pulpety z grzybów leśnych
Na pulpety biorę duże grzyby i korzonki. Dowolną ilość grzybów lub samych korzonków, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jedno lub dwa jajka, sól, pieprz, majeranek i tartą bułkę. Całość dokładnie wyrobić. Z masy grzybowej formować niewielkie pulpety i obsmażyć je na głębokim tłuszczu. Luźno ułożyć w słoikach i zalać zalewą.
Zalewa może być taka sama jak do ogórków z dodatkiem keczupu, musztardy albo czysta.

Składniki zalewy

  • 1 litr wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1/2 szklanki octu 6%,
  • przyprawy.

Składniki zalewy zagotować i ciepłą zalać pulpety w słoikach. Zagotować. Będą na pewno mam smakowały zimą na śniadanie, obiad czy też kolację.

Zbąszyń: Rekordowych rozmiarów Czubajka kania (SOWA), znalaz...

Zbąszyń: Leśny kalafior, czyli wielkie grzybobranie - 13 paź...

To warto zobaczyć

Wielkie grzybobranie w zbąszyńskich lasach. Ile i jakie grz...

Zbąszyń: Kania jak parasol. Taki piękny okaz, znalazł Filip ...

Zobacz także

Przygotowanie grzybów krok po kroku - do spożycia, suszenia,...


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto