Lody mogą być zdrowe! Wystarczy, że przygotujesz je w domu ze świeżych sezonowych owoców. Będą nie tylko lżejsze od tych sklepowych i wolne od sztucznych dodatków, ale też pełne smaku, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Nie potrzebujesz przy tym maszyny do lodów – wystarczą zwykłe kuchenne sprzęty.
Do przygotowania domowych lodów przydadzą się za to foremki do lodów na patyku o pojemności min. 100 ml, wyposażone w patyczki w pokrywce albo bez nich – wtedy warto używać szpatułek lub łyżeczek drewnianych, i wkładać je do lodów po częściowym stężeniu.
Polecane przez nas przepisy nie uwzględniają dodatku cukru i tylko w przypadku kwaśnych owoców przewidują dodanie syropu z agawy lub miodu. Jeśli jednak masa na lody okaże się za mało słodka, zawsze można ją dosmaczyć.
W recepturach występują składniki takie jak mleko czy jogurt, ale podajemy też alternatywy wegańskie, by otrzymany deser był w 100 procentach roślinny.
Wypróbuj 10 prostych przepisów na naturalne lody domowe!
jyliagorbacheva/pixabay.com
Lody mogą być zdrowe! Wystarczy, że przygotujesz je w domu ze świeżych sezonowych owoców. Będą nie tylko lżejsze od tych sklepowych i wolne od sztucznych dodatków, ale też pełne smaku, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Nie potrzebujesz przy tym maszyny do lodów – wystarczą zwykłe kuchenne sprzęty. Wypróbuj 10 prostych przepisów na naturalne lody domowe!
Komisja Europejska odwołuje zamówienie 300 mln szczepionek
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.