MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kolendra jest jedną ze starszych roślin przyprawowych,...
fot. Vagnergqueiroz (pixabay.com)

Zioła w ogrodzie - dla smaku, zdrowia i urody. Polecamy 15 ziół, które warto mieć i podpowiadamy, jak je uprawiać i wykorzystać

Kolendra siewna

Kolendra jest jedną ze starszych roślin przyprawowych, jednak w Polsce zdobywa popularność powoli. Częściej używamy jej owoców niż świeżych liści, jednak warto się również nimi zainteresować, szczególnie jeśli lubimy kuchnię azjatycką lub arabską (ale i w różnych innych daniach się przyda). Kolendra jest częścią mieszanki przyprawowej curry.

Kolendra (owoc) pomaga przede wszystkim w problemach trawiennych i dolegliwościach żołądkowych, ale jest też stosowana w leczeniu przeziębienia i reumatyzmu.

Uprawa. Nasiona kolendry sieje się wprost do gruntu w drugiej połowie kwietnia (na zbiór owoców) lub w lipcu-sierpniu – jeśli chcemy uzyskać tylko liście. Owoce zbiera się w pełni dojrzałe i suszy, liście można jeść świeże, gotowane lub suszone. Kolendra potrzebuje słonecznego, ciepłego i zacisznego miejsca, z przepuszczalną ziemią. Źle znosi nadmiar wilgoci i ciężkie podłoże. Jeśli posialiśmy kolendrę wiosną, a nie zależy nam na owocach, tylko liściach – usuwajmy na bieżąco kwiatostany.

Zobacz również

Wigry Suwałki awansowały do III Ligi

Wigry Suwałki awansowały do III Ligi

Cenne punkty Marczyka i Gospodarczyka w Rajdzie Skandynawii

Cenne punkty Marczyka i Gospodarczyka w Rajdzie Skandynawii

Polecamy

Wydarzenie Perspektywy Women in Tech Summit 2024 zainaugurowane przez Barbarę Nowacką

Wydarzenie Perspektywy Women in Tech Summit 2024 zainaugurowane przez Barbarę Nowacką

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Prosta przekąska z sezamem do meczu. Te precelki będą rozchwytywane

Prosta przekąska z sezamem do meczu. Te precelki będą rozchwytywane