Do Poznania wracają mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas
W tłusty czwartek przeciętny Polak zjada średnio 2,5 pączka, co daje w skali kraju 100 milionów skonsumowanych pączków.
- Do produkcji tak dużej ilości pączków zużywa się łącznie 2,5 tys. ton mąki pszennej, po ok. 500 ton cukru i masła, 1,3 mln litrów mleka oraz 25 mln sztuk jaj
- podaje tygodnik-rolniczy.pl.
W poniedziałek, 13 lutego o godz. 11 w sali 17 Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu odbędą się XVII Mistrzostwa Poznania w jedzeniu pączków na czas. Rekordziści są w stanie zjeść w 5 minut nawet 10 sztuk! Wymaga to nie tylko wprawy, ale i pojemnego żołądka. Uczestnicy w razie kłopotów zdrowotnych, mogą liczyć na pomoc ratownika medycznego.
Jak można się domyślić, wygrywa ten, kto najszybciej zje 10 pączków bez popijania wodą. W ostatniej edycji zawodów, które odbyły się 3 lata temu, pączki na czas jadło aż 90 osób. Zwycięzcą okazał się Andrzej Galasiński, który skonsumował je w 5 minut i 5 sekund. To o czterdzieści sekund szybciej od zeszłorocznego mistrza. Nadal rekord 4 minut i 12 sekund nie został pobity. Może w tym roku się uda?
Zobacz zdjęcia z mistrzostw w 2020 roku:
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Obserwuj nas także na Google News
echodnia.eu W czerwcu wybory do Parlamentu Europejskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?