- W naszym domu zawsze jest małe święto, gdy najstarsza córka przyjeżdża w odwiedziny z Krakowa. Wtedy na stole muszą pojawić się wielkopolskie szare kluski - mówi Grażyna Cholewicka. - To przy stole zaczyna się patriotyzm. Najpierw wspólnie rozmawia się o jedzeniu, a potem o ważnych, życiowych sprawach.
Patriotycznie Zakręceni - czytaj więcej
Pielęgnowanie rodzinnych tradycji to jednak nie jedyny wyraz patriotyzmu pani Grażyny. Autorka bloga grazynagotuje.pl postanowiła skupić amatorów kuchni z Poznania i okolic. Założyła grupę Wielkopolskich Blogerów Kulinarnych. - Teraz wzajemnie "zarażamy się" pasją, wymieniamy informacjami na temat lokalnych produktów i dzielimy przepisami. Według obserwacji pani Grażyny coraz więcej młodych ludzi zakasuje rękawy i zakłada fartuchy, by przygotować dania lokalnej kuchni.
Patriotycznie Zakręceni: Kwestionariusz Grzegorz Kupczyk dumny z Poznania
- To głównie za sprawą internetu i jego opiniotwórczej roli - tłumaczy blogerka. - Duża w tym również zasługa przepisów Unii Europejskiej i certyfikowanych lokalnych produktów. Dostęp do informacji na temat tego, co jemy sprawia, że do jedzenia podchodzimy coraz bardziej świadomie i poprzez to manifestujemy swoje przywiązanie do tradycji, czy miejsca, w którym żyjemy. - Najmilsze są komentarze młodych ludzi, którzy piszą, że danie proponowane przeze mnie na blogu przypomina im smaki dzieciństwa albo babcine obiady - tłumaczy ze śmiechem blogerka, która jednak nie poprzestaje na dzieleniu się przepisami i zbieraniu pochwał.
Patriotycznie Zakręceni: Zobacz jak Grażyna Gotuje
To dzięki zorganizowanym przez nią warsztatom blogerzy kulinarni z całej Polski mogli dowiedzieć się jak powstają rogale świętomarcińskie i wziąć udział w ich produkcji. Pani Grażyna planuje też zorganizowanie kolejnej edycji Święta Pyry, a młodych kucharzy-amatorów zaprasza na warsztaty lepienia pierogów i robienia placków ziemniaczanych według... tajnego przepisu.
Czy autor internetowego dziennika kulinarnego może być patriotycznie zakręcony? - Oczywiście – odpowiada bez wahania Grażyna Cholewicka. - Bloger powinien mieć nie tylko pasję, ale również misję - zaznacza. - Moją stało się to, aby pokazać internautom, że wspólne gotowanie i jedzenie to również forma kultywowania tradycji. Można śmiało powiedzieć, że patriotyzm zaczyna się przy stole - mówi blogerka.
Patriotycznie zakręceni! Znasz takich? Zgłoś kandydata!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?