Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konkurs gastronomiczny w Zespole Szkół Technicznych

OPRAC.:
Anna Borowiak
Anna Borowiak
W Zespole Szkół Technicznych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego odbył się szkolny konkurs gastronomiczny dla uczniów szkół branżowych. Tematem konkursu były potrawy wegetariańskie, a jego celem oprócz propagowania różnorodności surowców roślinnych i potraw wegetariańskich, było promowanie racjonalnego sposobu odżywiania.

Uczniowie z wielkim zapałem wykonywali potrawy według własnego, przemyślanego wcześniej przepisu. W konkursie wzięło udział 8 uczniów z klas trzecich. Młodzież sporządzała dania na bazie makaronu, jaj, różnorodnych warzyw, ziemniaków oraz wielu innych surowców. Za organizację konkursu odpowiedzialne były Marzena Ankiewicz oraz Barbara Młynarek, które uczą przedmiotów gastronomicznych.

Pierwsze miejsce zajęła Iga Szymaniak z klasy III db, która przygotowała kotlety z kalafiora z zielonym pesto i suszonymi pomidorami podawane na domowym pappardelle z gorgonzolą i szpinakiem. Danie to pod względem smakowitości, estetyki podania oraz dekoracji i stopnia trudności uzyskało największa liczbę punktów.

Drugie miejsce zajęła Dominika Rosołek z klasy III db, która przygotowała wegetariańską lasagne z brokułami i sosem pomidorowym. Trzecie miejsce zajęła Natalia Kuczyk z klasy III dz za paprykę faszerowaną z warzywami i ryżem.

Dyrektor Anna Matysiak podziękowała wszystkim uczestnikom za udział w konkursie oraz wręczyła dyplomy.

od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na grodzisk.naszemiasto.pl Nasze Miasto