W skrócie
Bułki do hot dogów spotyka się w dwóch formach. Pierwsza z nich to bułki do hot dogów amerykańskich, czyli podłużne bułeczki drożdżowe do przekrojenia i nadziewania parówkami, warzywami i skropienia sosem. Drugi rodzaj to bułki do hot dogów francuskich. Są to bułki z dziurką w środku, w którą wkłada się ulubione dodatki. Przekąskę w takiej formie można zjeść na stacji benzynowej. Proponujemy przepis na tradycyjne bułki do hot dogów, które są kojarzone z filmów o amerykańskich letnich festynach.
Bułki do hot dogów – przepis na domową przekąskę
Liczba porcji: 6 sztuk.
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym 1,5 godziny wyrastania).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 00 (jak na pizzę) lub 650,
- 5 g suszonych drożdży,
- 200 ml maślanki o temperaturze pokojowej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki kurkumy według uznania.
Wierzch:
- łyżeczka czarnuszki lub sezamu.
Jak zrobić domowe bułki do hot-dogów?
Przygotowanie:
- Do miski należy wsypać przesianą mąkę pszenną, suszone drożdże, olej, miód i sól.
- Jajko trzeba podzielić na żółtko i białko. Żółtko trzeba dodać do suchych składników.
- Następnie maślankę należy powoli dolewać do suchych składników i wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem przez 3 minuty.
- Ciasto powinno stworzyć zwartą i elastyczną kulę z ciasta. Powstałe ciasto drożdżowe należy odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość, trzeba zagnieść je na blacie, podzielić na 6 części i uformować podłużne bułki.
- Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim bułki w kilkucentymetrowym odstępie.
- Bułki do hot dogów trzeba zostawić na przynajmniej 15 minut do wyrośnięcia. Optymalny czas to 30 minut.
- Następnie wcześniej oddzielone białko należy rozkłócić i posmarować nim wierzch bułeczek.
- Na bułeczkach do hot dogów można posypać czarnuszkę lub sezam.
- Bułki do hot dogów trzeba piec przez 15 minut w temperaturze 190° Celsjusza.
- Gdy bułeczki będą złote można je wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Wegańskie bułki do hot dogów
W wersji dla wegan i wegetarian bułki do hot dogów można zrobić na bazie napoju roślinnego lub soku marchewkowego. Zamiast masła weganie mogą użyć margaryny lub oleju rzepakowego. Aby bułeczki były apetycznie złote, do ciasta można dodać także namoczony pręcik szafranu.
Czytaj także: Aromatyczny kebab z kurczaka. Przepis na dobrze przyprawiony posiłek. Lepszy niż typowy fast-food
Czym wypełnić bułki do hot dogów amerykańskich?
Amerykanie klasycznie faszerują bułki zieloną sałatą, pomidorem i peklowaną czerwoną cebulą. Jednak najważniejsza w hot dogach jest parówka. Warto kupować kiełbaski ze znanego źródła i mięso o krótkim składzie. Można wybierać wśród frankfurterek, kiełbasek drobiowych, wieprzowych lub w wersji wegańskiej: sojowych, lub na bazie boczniaka. Każdy z tych produktów świetnie się sprawdzi. Gotowe hot dogi można polać majonezem, ketchupem, musztardą lub sosem tysiąca wysp.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Kultowa zapiekanka z pieczarkami. Pyszny i genialny hit PRL-u. Pamiętasz ten smak?
- Wyśmienita szarpana wieprzowina z piekarnika. To mięso rozpływa się w ustach
- Apetyczne bułki do hamburgerów. Dzięki zakwasowi będą inne niż wszystkie
- Masz ochotę na przysmaki street food? Z tymi przepisami zrobisz je samodzielnie
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?