BUŁGARSKA - Mieszkańcy protestują przeciw ekranom: wkrótce to będzie getto - mówią

Robert Domżał
Mieszkańcy osiedla   twierdzą, że  po zainstalowaniu betonowych ekranów czują się jak w getcie
Mieszkańcy osiedla twierdzą, że po zainstalowaniu betonowych ekranów czują się jak w getcie Robert Domżał
Wkrótce to będzie getto – mówią o swoim osiedlu mieszkańcy bloków przy ul. Bułgarskiej w Poznaniu. Dlaczego? Przecież budynki są dopiero co ocieplone, a ich elewacje mają przyjemne dla oczu, pastelowe barwy.

– Mieszkam na pierwszym piętrze. Odkąd zaczęli budować ekran akustyczny wzdłuż ulicy, kiedy spojrzę przez okno, widzę betonową, szarą ścianę. Czuję się jak w getcie albo w więzieniu – mówi Zenon Maćkowiak, mieszkaniec osiedla im.ks.Jerzego Popiełuszki. – Czujemy się jak w więzieniu. To ma fatalny wpływ na moje samopoczucie – dodaje inna osoba mieszkająca na parterze bloku.

Mieszkańcy twierdzą, że byłoby lepiej, gdyby ekranu wcale nie było. A skoro jego ustawienie jest niezbędne, powinien być wykonany z przezroczystego tworzywa. Mają żal do urzędników, którzy nie zechcieli wziąć pod uwagę ich opinii na temat ekranów. Walka mieszkańców z betonową ścianą trwa od ubiegłego roku. Już w czerwcu wysyłali oni pisma do magistratu. – Zwracaliśmy się i do wiceprezydenta miasta Jerzego Stępnia, i do prezydenta Ryszarda Grobelnego. Odpowiedź na nasze pismo otrzymaliśmy w październiku. Dowiedzieliśmy się z niej, że jest za późno na zmiany w projekcie ekranów – mówi Janusz Waligórski.

Natomiast Kazimierz Skałecki, zastępca dyrektora Zarządu Dróg Miejskich odpowiedział mieszkańcom: „Budowa ekranów akustycznych wynika z obowiązujących przepisów ochrony środowiska, a nie z uzgodnień z mieszkańcami”. – Dlaczego zatem ekranu nie ma również wzdłuż ulicy Polskiej – zastanawiają się mieszkańcy bloków przy Bułgarskiej.

Według Tomasza Libicha z Zarządu Dróg Miejskich ekran powstaje zgodnie z prawem. – Inwestycja jest wpisana w miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Oprócz elementów betonowych mocowanych w stalowej konstrukcji będą też panele z przezroczystego tworzywa. Projekt przewiduje w niektórych miejscach zieleń – wyjaśnia Libich. Drogowcy sugerują, że ekran z tworzywa nie pochłaniałby dźwięków, lecz tylko je odbijał.

Zdaniem mieszkańców ZDM powinien czym prędzej zadbać o to, by od strony bloków pojawiła się wzdłuż całego ekranu zieleń. Najlepiej by były to rośliny pnące się po konstrukcji ekranu. – Latem między blokiem a ekranem będzie bardzo gorąco, utrudni to wietrzenie mieszkań – mówi Waldemar Gałęski, przedstawiciel rady osiedla.

Po ustawieniu ekranu zmieni się też ruch na osiedlu. Wyjazd na ul. Bułgarską możliwy będzie tylko w stronę Bukowskiej, a żeby pojechać w kierunku Grunwaldzkiej, mieszkańcy będą musieli kluczyć osiedlowymi drogami.

Flesz - posypały się mandaty, czy też popełniasz ten błąd?

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3