Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w...
fot. bogumil/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Wędliny i kiełbasy

Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w tym również kiełbasy, które wyrabia się z mieszankami peklującymi. W roli konserwantu chroniącego przed śmiertelnym zatruciem toksyną botulinową zawierają one azotyn sodu. W żołądku mogą być one przekształcane w nitrozaminy, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka tego narządu i inne nowotwory pokarmowe, w tym raka żołądka. Wysokie spożycie przetworów mięsny zwiększa ryzyko jego rozwoju o 24 procent.

Zobacz również

Przegląd kwietnia w Koluszkach

NOWE
Przegląd kwietnia w Koluszkach

Przegląd prasy z Trzebnicy w kwietniu

NOWE
Przegląd prasy z Trzebnicy w kwietniu

Polecamy

Niezwykła akcja w Poznaniu. Policjanci robili pompki na moście

Niezwykła akcja w Poznaniu. Policjanci robili pompki na moście

Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii

Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii

Od czego robią się przebarwienia i jak się ich pozbyć? To radzą ekspertki

Od czego robią się przebarwienia i jak się ich pozbyć? To radzą ekspertki