Wszystkim tym, którzy choć trochę interesują się odpowiednim zbilansowaniem własnej diety, znana jest tzw. piramida żywienia. W prosty sposób przedstawia ona, jak należy się odżywiać. U podstawy piramidy żywieniowej są produkty zbożowe, których spożywać należy najwięcej, na samym szczycie zaś znajduje się mięso.
Jednak coraz więcej zwolenników zyskuje pogląd o szkodliwym działaniu mięsa na ludzki organizm. Również w Polsce coraz więcej osób zaczyna z różnych powodów stosować dietę wegetariańską lub wegańską. Uważają oni, że taka dieta jest po prostu zdrowsza. Czy tak jest w rzeczywistości?
Na odbywających się w Poznaniu targach Polagra Food wędliniarze przekonują, może być zgoła inaczej.
- Od poczatku ewolucji podstawowym składnikiem diety ludzkiej było mięso - przekonuje prof. Andrzej Pisula, technolog żywności ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. - Kształtowanie i przystosowanie układu pokarmowego do mięsa trwało setki tysięcy lat. Jesteśmy do tego znakomicie przygotowani.
Jak przekonuje prof. Pisula, mięso jest znakomitym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawiera też makro- i mikroelementy niezbędne w procesach metabolicznych, witaminy oraz żelazo.
- Mięso jest niezbędne w diecie dzieci i młodzieży. Dla niemowląt jest wręcz niezbędne, ponieważ bez tego nie wykształci się układ nerwowy - mówi zdecydowanie prof. Pisula. - Przecież nawet w mleku matki, tak samo jak w mięsie, mamy dużo tłuszczów nasyconych. Jak ktoś jest starszy to może ograniczyć spożycie mięsa i nic się nie stanie, dla młodzieży jednak jest ono absolutnie niezbędne.
Jak zwraca uwagę prof. Pisula, problemem nie jest spożywanie mięsa, ale jego ilość i jakość.
- Statystyczny Polak je 64 kilogramy mięsa rocznie. Naszym problemem jest to, że jest to głównie wieprzowina, do tego przetworzona. Na szczęście powoli zmieniają się przyzwyczajenia Polaków, zwiększa się udział mięsa kulinarnego, czyli nieprzetworzonego. Zawiera ono niewiele tłuszczu i nie wpływa na występowanie chorób cywilizacyjnych.
Jak przekonują wędliniarze, pozytywnym sygnałem jest też to, że coraz częściej kupujemy produkty regionalne, będące lepszej jakości. Są one co prawda mniej wydajne dla producentów, ale zdrowsze dla konsumentów.
- Do tego trzeba dążyć: mniejsze spożycie kosztem lepszej jakości mięsa - przekonują wędliniarze.
Przeczytaj także: |
Musztardowce, miniaturowe ogórki i lufa jadalna Prawdziwe bogactwo niezwykle aromatycznych ziół, zaskakujących smakiem oraz wyglądem sałat i dziwnych warzyw – w Poznaniu trwają targi Smaki Regionów. |
Mięso to morderstwo! Poznańskich wegan i wegetarian protestujących w sobotę w obronie praw zwierząt, jeden z mieszkańców ulicy Wrocławskiej obrzucił z okna mięsem – dosłownie i w przenośni. |
Piszemy bajki dla Tomka! Dołącz się do akcji i napisz własną opowieść! |
Tym żyje miasto! publikuj teksty, zdjęcia, wideo Wygrywaj nagrody! |
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?