Dlaczego tyjemy? Oto 9 powodów! [ZESTAWIENIE]
Dlaczego tyjemy?
(PÓŹNO)NOCNE JEDZENIE W ubiegłym roku naukowcy z King’s College London opublikowali w magazynie „Proceedings of the Nutrition Society” dwa artykuły wskazujące, w jaki sposób pora przyjmowania pożywienia wpływa na wzrost wagi. Autorzy pierwszego dochodzą do wniosku, że ludzie spożywający posiłki z różnoraką częstotliwością - przyjmujący od trzech do dziewięciu [zestawów] przekąsek lub posiłków dziennie - charakteryzowali się mniej sprzyjającym zdrowiu poziomem insuliny i cholesterolu. Ponadto średnio biorąc ważyli też więcej niż osoby stale przyjmujące sześć niewielkich porcji dziennie. - Z naszych badań wynika, że osoby dorosłe przyjmujące kalorie podczas regularnie spożywanych posiłków - o porach podobnych każdego dnia - wykazywały mniejszy stopień otyłości od tych, które spożywały posiłki w sposób nieregularny. I to mimo ogólnego spożycia większej ilości kalorii - mówi członkini zespołu Gerda Pot. W drugim artykule autorzy zamieszczają dowody świadczące, że u ludzi przyjmujących więcej kalorii w porach (późno)nocnych, zapewne szybciej wystąpią objawy otyłości. Dlaczego? Bo w nocy nasze ciało chętniej zatrzyma przyjęte w postaci tłuszczu kalorie niż spali je w formie energii. Badania pokazały też, że „(późno)nocne podjadanie” - ciało „myśli” wtedy, iż winniśmy spać - powoduje, że nasze komórki stają się bardziej odporne na insulinę. To z kolei podnosi poziom cukru we krwi, a w konsekwencji prowadzi do gromadzenia tkanki tłuszczowej.