Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu [PROGRAM]

Redakcja
Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu
Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu Łukasz Gdak
VIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to cztery dni atrakcji dla ciała i ducha. Warsztaty, pokazy, konkursy i koncerty - tego na pewno nie zabraknie do niedzieli, 17 sierpnia, na Starym Rynku w Poznaniu. Zobaczcie, co w programie.

Zobacz także: Festiwal Dobrego Smaku po raz ósmy w Poznaniu. Start 14 sierpnia

Czwartek – 14 sierpnia

Laboratoria Smaku i Warsztaty:
20:30 Trąbski i Makłowicz prezentują – kolacja degustacyjna. Restauracja Concordia Taste. Bilety 150 zł*

Pokazy, Animacje i Inne:
11:00 - 19:00 „Trzy Znaki Smaku” – pokazy i degustacje produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG, GTS. Stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku.
12:00 - 18:00 Zasmakuj Międzychodu, degustacje i animacje. Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.
15:00 Życie pszczół – warsztat dla dzieci. Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.

Scena Festiwalu:
12:00 - 15:00 Konkurencja kucharzy, konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo, Smaki Regionów.
15:00 - 16:00 Ogłoszenie wyników konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, Smaki Regionów.
17:00 - 21:00 KONCERTY: Marysia Ogórkiewicz i Adam Glinka, Kwartet Smyczkowy ANOVA.

Festiwal Dobrego Smaku - wszystkie informacje w jednym miejscu

Piątek – 15 Sierpnia

Laboratoria Smaku i Warsztaty:
11:00, 12:00, 13:00 Dziecięce warsztaty „poznańska pyra” z Katią Roman - Trzaską. Museum Cafe. Wejściówki 10 zł*
14:00 LABORATORIUM: Bursztyn, Szafir, Rubin – polskie sery długo dojrzewające. Prowadzi Gieno Mientkiwicz. Museum Cafe. Wejściówki 15 zł*
16:00 LABORATORIUM: Ekonomia w kuchni, jak gotować tanio , smacznie i nie marnować żywności – prowadzą Jan i Aneta Kuroniowie. Museum Cafe. Wejściówki 15 zł*

Pokazy, Animacje i Inne:
11:00 - 19:00 „Trzy Znaki Smaku” – pokazy i degustacje produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG, GTS. Stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku.
12:00 Warsztaty plastyczne: malowanie talerzy. Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.
12:00 - 18:00 Zasmakuj Międzychodu – degustacje i animacje. Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.
14:00, 17:00 Wypiek wiejskiego chleba. Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.
16:00 Życie pszczół – warsztat dla dzieci. Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.

Scena Festiwalu:
11:30 - 13:30 Prezentacje taneczno-muzyczne uczestników Festiwalu Folkloru INTEGRACJE.
13:30 - 17:00 Pokazy Kulinarne.
17:00 - 22:00 KONCERTY: Marysia Ogórkiewicz, Malwina Paszek i Tomasz Grdeń, Tzingunz Fanfara Avantura.

20:00 Ogłoszenie wyników konkursu Polska Nalewka Roku 2014.

Sobota – 16 Sierpnia, Dzień z Powiatem Poznańskim

Laboratoria Smaku i Warsztaty:
15:30 oraz 17:00 LABORATORIUM: „Wina dawnych Austrowęgier”, prowadzi Robert Makłowicz. Museum Cafe. Wejściówki 40 zł*
19:00 LABORATORIUM: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia, prowadzą Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Museum Cafe. Wstęp wolny.

Pokazy, Animacje i Inne:
11:00 - 19:00 Europejskie Dni Produktu Tradycyjnego i Regionalnego „Trzy Znaki Smaku” – pokazy i degustacje produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG, GTS. Stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku.
11:00, 14:00, 17:00 Wypiek wiejskiego chleba. Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.
11:00, 13:00, 15:00 Magiczna podróż po Biskupiźnie (warsztaty taneczno-plastyzne dla dzieci). Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.
11:30 - 13:30 V Poznański Bieg Kelnerów Vine Bridge, rozgrzewka i ceremonie. Stary Rynek.
12:00 Życie pszczół – warsztat dla dzieci. Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.
12:00 - 18:00 Zasmakuj Międzychodu – degustacje i animacje. Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.
13:00 Warsztaty plastyczne – zakładki do książek. Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.

Scena Festiwalu:
11:30 - 13:30 V Poznański Bieg Kelnerów, rozgrzewka i ceremonie.
14:00 - 17:00 Pokazy kulinarne, Dzień z Powiatem Poznańskim.
Ok. 17.00 Ogłoszenie wyników konkursu dla Restauratorów „Golonka po Wielkopolsku 2014”.
17.00 – 22.00 KONCERTY: Jarek Buczkowski Trio, Pierwsza Poznańska Niesymfoniczna Orkiestra Ukulele, HOT LIPS.

Niedziela – 17 Sierpnia

Laboratoria Smaku i Warsztaty:
13:00 LABORATORIUM: „Wszystkie smaki pyry”, laboratorium poświęcone gatunkom i typom kulinarnym ziemniaków, prowadzi Krzysztof Korolewicz. Museum Cafe. Wejściówki 15 zł*
14:30 Warsztaty kulinarnej rekonstrukcji historycznej – jak naprawdę smakuje kuchnia staropolska. Prowadzi Maciej Nowicki, szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Museum Cafe.
Wejściówki 20 zł*

Pokazy, Animacje i Inne:
11:00 - 19:00 Europejskie Dni Produktu Tradycyjnego i Regionalnego „Trzy Znaki Smaku” – pokazy i degustacje produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG, GTS. Stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku.
11:00, 14:00, 17:00 Wypiek wiejskiego chleba. Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.
12:00 - 18:00 Zasmakuj Międzychodu – degustacje i animacje. Strefa Smaku Wielkopolski k. Odwachu.

Scena Festiwalu:
11:00 - 17:00 Pokazy kulinarne, konkursy z nagrodami i prezentacje w ramach Europejskich Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego „Trzy Znaki Smaku”.
17.00 – 19.00 KONCERT: Kapela z Orliczka.

*Bilety do zakupienia osobiście w miejscach wydarzeń

Co się dzieje w stolicy Wielkopolski? Zajrzyj na poznan.naszemiasto.pl

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie