Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznań: Smaki Regionów 2018 na MTP. Tu trzeba być! [ZDJĘCIA]

MRT
Smaki Regionów 2018 na MTP w Poznaniu
Smaki Regionów 2018 na MTP w Poznaniu Paweł F. Matysiak
Tłumy mieszkańców zjawiły się w sobotę na MTP. Wszyscy chcą skosztować wyśmienitych regionalnych produktów i potraw, przyrządzonych przez najlepszych mistrzów z Wielkopolski. Impreza potrwa do poniedziałku.

Trwające trzy dni Smaki Regionów prezentują regionalną, tradycyjną i certyfikowaną żywność przyrządzaną według dawnych receptur. Większość produktów oznaczona jest wyjątkowym znakiem jakości Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Przynależność do tej sieci to gwarancja dobrej jakości, a także dobrego smaku.

- Jesteśmy lepiej postrzegani przez klientów, gdy poinformujemy ich, że należymy do tej sieci. Produkujemy tradycyjne wyroby: kiełbaski, wątrobianki, pasztety. Naszą nowością jest gęsina, która właśnie w Poznaniu rewelacyjnie się sprzedaje - mówi Sylwia Witkiewicz z rodzinnej firmy Smak Tradycji z Włoszakowic spod Leszna. - Zatrudniamy około 10 osób. Sami zajmujemy się produkcją, sprzedażą, wszystkim.

Wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach promują ofertę producentów win, chlebów, ciasta, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych z całej Polski.

Jednak niekwestionowaną królową Smaków Regionów jest kiełbasa biała parzona wielkopolska, wpisana na Listę Nazw Produktów Chronionych na terenie Unii Europejskiej. Wybitni kucharze z całej Wielkopolski przygotowali z niej różne potrawy.

- To jest nasz sztandarowy produkt. Cieszymy się, że na liście oprócz Rogala Świętomarcińskiego jest także mięsny akcent. W tej chwili jest tylko 9 producentów, którzy przeszli certyfikację - mówi Jacek Marcinkowski, cechmistrz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy.

Szefowie ośmiu restauracji prezentowali jakie dania można z białej kiełbasy przygotować. - Najlepsza jest jednak nie gotowana, a podgrzewana na sitku na parze - zdradził Marcinkowski.

Najmłodsi zarówno dziś, jak i jutro oraz w poniedziałek będą mogli wziąć udział w minipiekarence dla dzieci, a także w warsztatach owocowo-warzywnych.

Gościem specjalnym targów Smaki Regionów będzie Mateusz Gessler, kucharz i restaurator, który w niedzielę pojawi się na scenie kulinarnej, by przygotować potrawy regionalne z produktów należących m.in. do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.

Przypominamy, że wstęp na imprezę jest wolny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto