Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?

Zenon Zabawny
Zenon Zabawny
Lato to pora, kiedy szczególnie dużo osób trafia do lekarza z powodu dolegliwości przewodu pokarmowego. Podpowiadamy, jakich zasad przestrzegać podczas przechowywania żywności i jej przygotowywania.

Choć niektóre z poniższych rad wydają się oczywiste, wiele osób o nich zapomina, dlatego warto je sobie przypomnieć właśnie teraz. Latem, podczas upałów, żywność szczególnie łatwo się psuje, a wtedy nietrudno jest nabawić się zatrucia.

* Zanim kupisz coś w sklepie, czytaj opakowania. Ważna jest nie tylko data przydatności do spożycia, ale i wskazówki od producenta, w jakiej temperaturze przechowywać dany produkt, np. mięso mielone i świeże ryby lubią temp. 2 stop. C, a jogurty, kefiry i śmietany – od 6-8 stop. C.

* Żywność trwałą, np. makarony, dżemy, cukier przechowujmy w temperaturze pokojowej. Po otwarciu słoika, np. z konfiturą, chowajmy go do lodówki.

* Woda mineralna i źródlana powinna stać w chłodnych miejscach, po otwarciu butelki w lodówce. Zwracaj na to uwagę kupując butelkę w sklepie. Woda może zawierać pewną ilość mikroorganizmów. Gdy w sklepie nie ma klimatyzacji, a butelki nie stoją w chłodnych miejscach (jak to najczęściej określa producent) , to wymarzone warunki dla rozwoju bakterii, których nie zobaczysz gołym okiem. Jest to jednak dla ciebie informacja, żeby wody nie kupować.

* Soki jednodniowe przechowuj w lodówce.

* Nie jedz surowych jaj ani surowego mięsa (niewskazany jest kogel-mogel, tatar, niedopieczone mięso) – mogą być skażone pałeczkami salmonelli. Bakteria ta ginie w wysokich temperaturach. Przed przygotowaniem potraw z jajek, umyje je.

* Przygotowując przyjęcia zadbaj o odpowiednią ilość miejsca w lodówce dla przechowywania potraw. Nie wstawiaj ich do chłodnych miejsc, np. piwnicy. Tam mogą być gryzonie, które przenoszą pałeczki salmonelli.

* Unikaj ciast z kremem, które pod wpływem temperatury się rozpływają, lejących się galaret, rozmrożonych lodów.

* Produktów raz rozmrożonych nie powinno się po raz drugi zamrażać.

* Szykujesz grilla? Pamiętaj, żeby produkty, które mają się na nim smażyć, wyjąć prosto z lodówki. Szkodliwe mikroorganizmy namnażają się bardzo szybko, jeśli żywność przechowywana jest w temp. pokojowej.

* Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania; myj ręce po wyjściu z toalety; myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności; chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

* Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia; magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach.

* Gotuj dokładnie przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza; zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęły temp. 70 st. C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste, nie różowe.

* Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godz.; wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce, utrzymuj wysoką temp. gotowanych potraw tuż przed podaniem; nie trzymaj żywności zbyt długo nawet w lodówce; nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temp. pokojowej (zanurz w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).

* Nie jedz produktów, które utraciły już datę przydatności do spożycia; myj owoce i warzywa.

* Kobiety w ciąży powinny unikać surowego albo niedogotowanego mięsa. Mogą się zarazić toksoplazmozą.

* Nie jedz surowych jajek. Mogą się w nich czaić zarazki salmonelli.


Źródło: Tatiana Mikułko, Jak uniknać zatruć pokarmowych - gazetalubuska.pl.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto